На гуртових ринках України з’явились перші партії ранньої капусти

22.03.2019
Перші свіжі капустяні партії вже з’явилися на майданчику найбільшого в Західному регіоні гуртового ринку «ОРСП «Шувар», повідомив інфоцентр найбільшого ринку Галичини.
 
Продавці пропонують цю капусту по 30-31 грн../кг (0,97-1,01 євро/кг).
 
Це найнижча ціна на імпортну ранню капусту, яка сьогодні пропонується в Україні. Крім Узбекистану капусту нам також поставляє Албанія, оптова вартість якої сьогодні 37-42 грн./кг (1,2-1,36 євро/кг). Широкий ціновий діапазон обумовлений неоднорідною якістю продукції. 
 
Найближчими днями оператори ОРСП «Шувар» планують почати продаж капусти з Македонії, а вже на початку квітня очікуються й перші комерційні партії вітчизняної капусти.
 
«Капуста з Узбекистану займає відносно невелику частку в структурі пропозиції ранньої імпортної капусти на ринку України. З Македонії ми постачаємо в рази більші обсяги і саме македонська капуста є головним конкурентом для української продукції на початку сезону. За останні три роки ми поступово зменшуємо імпорт ранньої капусти. Це відбувається завдяки тому, що українські виробники вже намагаються виходити на ринок раніше, коли ціни ще доволі високі», — розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».
 
За статистикою, у 2018 році Україна імпортувала майже 10 тисяч тонн капусти, з яких 7,8 тисяч завезли з Македонії. 
 
20 березня минулого року ранню капусту в Україні пропонували по 27-35 грн./кг (0,8-1,0 євро/кг), тобто, середня ціна була на 14% вища від ціни на старті поточного сезону. А сезон української ранньої капусти на майданчику ОРСП «Шувар» відкрився минулоріч ціною 28-30 грн./кг (0,8-0,9 євро/кг).
Згідно з офіційною інформацією у 2018 році Україна імпортувала овочів вагою 15, 5 тисячі тонн вартістю майже $20 мільйонів.