США можуть передати Україні нову партію «Джавелінів» — Курт Волкер

20.03.2019
США можуть передати Україні нову партію «Джавелінів» — Курт Волкер

Протитанкових систем «Джавелін» Україні можуть надати ще більше. (Фото з сайта politeka.net.)

Сполучені Штати можуть передати Україні чергові партії протитанкових систем, протиповітряне озброєння та засоби охорони узбережжя, заявив на прес-конференції у Брюсселі спецпредставник США у справах України Курт Волкер. 
 
 
Минулого року в рамках оборонної підтримки проти агресії Росії Україна отримала від США, зокрема, керовані протитанкові снаряди «Джавелін» разом iз пусковими установками.
 
 
«Частина цієї допомоги полягала в поставках протитанкових систем, щоб Україна могла захищатися, якби танки здійснили спробу просунутись далі на її територію», — пояснив Волкер.
 
 
«Україна виявила зацікавленість в отриманні більшої кількості таких систем. І це можливо. Ми також повинні вивчити такі напрямки, як протиповітряна оборона та оборона узбережжя», — поінформував Волкер. 
 
У березні минулого року Держдепартамент США поінформував Конгрес, що має намір продати Україні протитанкові керовані снаряди «Джавелін» та пускові установки до них загальною вартістю 47 млн. доларів.
 
У листі до Конгресу Держ­департамент повідомив, що такі плани стосуються 37 пускових установок iз командними пунктами та 210 снарядів. «Джавеліни» були доставлені в Україну у квітні минулого року, а в травні українська армія провела перші навчання з їх застосуванням. 
 
Минулого травня Україна також отримала два патрульні катери типу «Айленд». Також пролунала пропозиція передати українському військовому флоту два ракетні фрегати типу Oliver Hazard Perry.
 
Минулого тижня посольство України в Вашингтоні повідомило, що в проекті оборонного бюджету Сполучених Штатів на наступний рік передбачено 250 млн. доларів на зміцнення безпекового та оборонного потенціалу України.