Рівність по-російськи: зарплати вчителів у Москві та на Кавказі відрізняються в рази

20.03.2019
Рівень зарплат вчителів, попри те, що це працівники бюджетної сфери, у різних регіонах Росії суттєво відрізняються.
 
Як свідчить звіт, укладений РІА «Рейтинг» на основі даних Росстату, найвищий рівень зарплат шкільних учителів — у Москві і на Далекому Сході, а найнижчий — на Північному Кавказі.
 
В цілому в Росії понад 30% працівників сфери освіти отримують менше 15 тисяч рублів за міся­ць (приблизно 230 доларів). Середня зарплата становить 37,8 тисячі рублів. Водночас у таких заможних містах, як Москва та Петербург, ситуація з оплатою праці освітян краща і сягає 50 тисяч російських рублів.
 
Як наголошується в дослідженні, в столиці РФ учителів, які отримують таку пристойну зарплату, 59,5%. А в Карачаєво-Черкесії таких щасливчиків усього 0,4% від загальної кількості працівників освіти, повідомляє інформаційна агенція REGNUM.
 
Не краща ситуація в Інгушетії, Чечні, Тамбовській області та Дагестані, які перебувають наприкінці рейтингу з показником 0,5-1%. Отже, виходить, що сіють добре і вічне однаково, а заробляють — геть по-різному. 
 
Наприклад, у містечку під Твер’ю (а в наведеному дослідженні Тверська область виглядає не гірше багатьох інших) базова ставка вчителя в середній школі при 18 годинах навантаження на тиждень — 8 тисяч рублів.
 
«Дійсно, як на такі гроші, навіть якщо їх удасться подвоїти за рахунок збільшення навантаження, класного керівництва і так далі, прожити? — констатує видання.
 
— Словом, добре, що завдяки дослідженню виділено особливо проблематику оплати вчителів на Північному Кавказі, але погано, що ситуація типова, за винятком Москви, Петербурга і деяких особливо багатих регіонів! Ситуацію треба міняти кардинально, так, як свого часу змінили ситуацію з грошовим забезпеченням офіцерського складу в армії і силових структурах». 

А ТИМ ЧАСОМ...

Рейтинг довіри до президента Росії Володимира Путіна знизився до нового історичного мінімуму й склав 32 відсотки, свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки. У січні центр уже фіксував історичне зниження довіри до президента Росії: тоді він спустився до 32,8%.
 
«Зараз у Путіна найнижчий рейтинг довіри від самого початку», — констатує професор університету New School в Нью-Йорку, політолог Ніна Хрущова, передає «Радіо Свобода».