СБУ викрила диверсантів Генштабу ЗС РФ: займалися фейками і збором інформації на керівництво України

15.03.2019
Cпівробітники військової контррозвідки СБУ викрили та задокументували діяльність створеного Головним управлінням Ген­штабу Збройних сил РФ у Луганську спеціального інформаційного підрозділу та агентурної мережі спецслужб Росії на підконтрольних українській владі територіях.
 
Оперативники задокументували, що група під кодовою назвою «Сапфір» за завданням російських кураторів організовувала підготовку та проведення антиукраїнських інформаційних кампаній.  СБУ викрила групу диверсантів Генштабу ЗС РФ «Сапфір»: займалися феками і збиранням інформації на керівництво України
 
 
«Сапфірівці» також займалися збором та аналізом інформації стосовно вищого керівництва України, Збройних сил та інших військових формувань, збором розвідувальної інформації про сили та засоби, що задіяні в Операції об’єднаних сил.
 
Суттєво зросла активність диверсантів перед президентськими виборами, повідомив на брифінгу керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко. 
 
 
Куратор «Сапфіра» — кадровий співробітник ГУ ГШ ЗС РФ підполковник Олександр Сазонов (оперативний псевдонім — «Павел Бодров»). Правоохоронці також задокументували, що до складу підрозділу входить 15 ідентифікованих членів незаконного 
збройного формування так званої «народної міліції «ЛНР».
 
Очолює групу завербована воєнною розвідкою Росії громадянка України — Катерина Васіліна. Для координації роботи групи «Сапфір» із так званими «органами влади та управління «ЛНР» i сприяння її роботі представники російської воєнної розвідки використовували завербованого ними «радника уряду ЛНР», громадянина України Андрія Тимохіна (на прізвисько «Князь»).
 
Для дискредитації вищого військово-політичного керівництва України учасники групи «Сапфір» здійснювали підготовку та розповсюдження в соціальних мережах фейкових матеріалів. (Зокрема, поширили фейковий наказ Міноборони України про нібито призупинення нарахування всіх додаткових виплат військовослужбовцям ЗСУ).
 
Також розміщували в соцмережах фейкові заклики від імені нібито патріотичних сил до антиурядових акцій, спрямованих на боротьбу з корупцією та імпічмент Президента України. Одним із основних завдань групи було і розпалювання міжконфесійної ворожнечі. 
 
Поставлені російською розвідкою завдання група виконувала за допомогою спеціально зареєстрованих у соцмережах сторінок як проукраїнського, так і сепаратистського спрямування, створивши загалом понад 50 акаунтів та 130 груп у соцмережах.
 
Загалом було сфабриковано та опубліковано в соціальних мережах iнтернет майже 20 тисяч фейкових інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру. Для розповсюдження фейкових повідомлень зловмисники використовували також спеціально розроблені сайти, задіювали месенджери IP-телефонії та електронні поштові скриньки. Диверсанти розсилали листівки та СМС-повідомлення провокаційного змісту українським військовим. 
 
СБУ встановила, що для безпосереднього збору розвідувальної інформації з підконтрольної українській владі території кураторами з РФ була задіяна агентурна мережа воєнної розвідки РФ у складі чотирьох осіб.
 
Мережу використовували співробітники воєнної розвідки РФ Олександр Сазонов та завербований резидент Андрій Тимохін. Для конспірації при передачі розвідданих щодо військової техніки українських Збройних сил, її кількості, маршрутів пересування та місць дислокації ворожі агенти, дотримуючись інструкцій, використовували спеціальну термінологію та умовності. 
Співробітники військової контррозвідки СБУ спільно з Головним управлінням СБ України в Донецькій та Луганській областях затримали агентів-інформаторів ГУ Генштабу ЗС РФ.
 
Під час проведення обшуків за місцем проживання зловмисників правоохоронці вилучили понад два десятки пристроїв зв’язку, які використовувались для проведення шпигунської діяльності, засоби фото- та відеофіксації з розміщеною на них інформацією про військову техніку, інженерні захисні спорудження ЗС України, інші відомості військового характеру, а також майже двадцять СІМ-карток українських та російських операторів і флеш-накопичувачі.
 
Також вилучено символіку Російської Федерації і так званих «народних республік». У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України, фігурантам справи оголошено про підозру в скоєнні злочину та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії.