Крим — не ваш! У США схвалили пакет законів із засудженням дій Кремля

15.03.2019
Крим — не ваш! У США схвалили пакет законів із засудженням дій Кремля

Путін — «хуліган і бандит».

Палата представників США (нижня палата Конгресу) схвалила пакет iз чотирьох законів, які засуджують політику Кремля.
 
 
Першим із цих документів під назвою «Закон про невизнання анексії Криму» конгресмени заборонили уряду США будь-коли визнавати юридично або фактично анексію Криму.
 
 
Він складається лише з двох сторінок і забороняє державним органам США ухвалювати будь-які дії або надавати будь-яку допомогу, що дає підстави визнавати анексію українського півострова.
 
 
«Політикою Сполучених Штатів є не визнавати де-юре або де-факто суверенітет Російської Федерації над Кримом, його повітряним простором або його територіальними водами», — йдеться у документі.
 
При цьо­му зазначено, що президент США в окремих випадках може порушити це положення, якщо це буде вкрай важливим для інтересів національної безпеки Сполучених Штатів.
 
«Володимир Путін не залишив приводів сумніватися у своїх планах iз розширення російського впливу, — заявив конгресмен Енгель, представляючи документ. — Ми бачили атаки Путіна на демократичні інститути, зокрема на наші. США не повинні приймати спроби Путіна віднімати території в інших країн силою».
 
Російського президента він назвав хуліганом і бандитом. Конгресмен Адам Кізінгер також зауважив, що Росія продовжує утримувати 24 українських моряків, захоплених під час атаки в Керченській протоці.
 
В Росії їх звинувачують у провокації та порушенні державного кордону. «Ми маємо дати зрозуміти, що США не визнають російський суверенітет над Кримом ані зараз, ані будь-коли», — сказав конгресмен.
 
Демократ Джеральд Коннолі заявив, що анексія Криму підриває міжнародну безпеку. «Хто наступний? Молдова? Грузія? Країни Балтії? Російська анексія Криму спровокувала українську кризу і коштувала тисяч життів», — зазначив пан Коннолі.
 
Документ конгресмени підтримали переважною більшістю голосів — 427 членів нижньої палати Конгресу. Під час обговорення не було жодного парламентарiя, який висловив іншу точку зору або розкритикував ініціативи. «Проти» проголосував лише конгресмен-республіканець Томас Массі.
 
Другим схваленим Палатою представників документом є резолюція, що засуджує дії керівництва Росії у зв’язку із замовчуванням деталей вбивства опозиційного політика Бориса Нємцова та закликає Москву організувати міжнародне розслідування.
 
Відповідна резолюція зобов’язує держсекретаря США Майка Помпео і міністра фінансів Стівена Мнучина застосувати санкції в рамках «Акту Магнітського» щодо осіб, які будуть визначені як причетні до вбивства. 
 
Третій з ухвалених документів вимагає від директора Національної розвідки США за півроку підготувати для конгресменів звіт про активи Володимира Путіна.
 
Зокрема, в документі під назвою «Про прозорість щодо Володимира Путіна» (Vladimir Putin Transparency Act) вимагається від директора Національної розвідки США за півроку підготувати для конгресменів звіт про активи Володимира Путіна та його най­ближчих соратників.
 
Запропоновано зобов’язати розвідку США, державного секретаря та міністра фінансів опрацювати звіт про особистий капітал та фінансові активи російського президента. 
 
Законопроект, який підготували члени конгресу Еліс Стефаник і Вальдес Демінгс, є відповіддю на втручання Москви у вибори в США. Це перший випадок, коли доручається встановити активи не лише оточення Путіна, а й його особисті.
 
У Кремлі раніше назвали цю ініціативу «русофобськими потугами» та закликали не сприймати законопроект щодо активів Володимира Путіна з боку американських законодавців усерйоз. 
 
Четвертий законопроект під назвою «Кремлівський акт» представив демократ Раджа Крішнамурті. Цей останній прийнятий документ зобов’язує директора Національної розвідки США впродовж 90 днів надати звіт про можливі військові дії РФ проти країн НАТО і спроби Росії «використовувати слабкість і розбіжності між її західними противниками».
 
Найближчим часом документи надійдуть на розгляд Сенату США, в разі схвалення їх відправлять на підпис президентові Дональду Трампу.