У Північній Кореї відбулися парламентські вибори «без вибору»

12.03.2019
У Північній Кореї відбулися парламентські вибори «без вибору»

Вибори у КНДР — безальтернативне й одноголосне свято.

Минулої неділі в Північній Кореї відбулися другі після приходу до влади Кім Чен Ина вибори членів Верховної Народної Ради. Голосування на виборах до парламенту є обов’язковим і виборці не мають можливості вибору кандидатів.

 

Будь-які альтернативні погляди є чимось абсолютно нечуваним, повідомляє в своєму матеріалі Бі-Бі-Сі. Явка завжди є близькою до 100%, а підтримка курсу влади — одноголосною. Справжня влада в комуністичній країні належить лідерам із династії Кім. 

Вибори = перепис населення 

У день виборів усі громадяни старші 17 років мають вийти і проголосувати. «Те, що ви прийдете рано, є ознакою відданості, тож на дільницях зазвичай утворюються довгі черги», — розповідає експерт iз питань Північної Кореї Федір Тертицький, який мешкає у столиці Південної Кореї Сеулі.
 
На дільниці громадяни отримують бюлетень із лише одним ім’ям у ньому. У бюлетені нема чого позначати, тож виборці просто беруть папірець і кладуть його у виборчу скриньку. На виборчих дільницях є й кабінки для «приватного» голосування, але користування ними одразу ж викликає підозру, пояснює експерт.
 
Теоретично у виборця є ще можливість викреслити єдиного кандидата у бюлетені. Але це, каже Федір Тертицький, практично автоматично означатиме, що тобою зацікавляться відповідні служби і, можливо, оголосять божевільним.
 
Приблизно таке ми пам’ятаємо з радянських часів. Але в СРСР до особи, яка проігнорувала явку на вибори, увечері приходили члени виборчої комісії зі скринькою. У КНДР приходять представники спецслужб, щоб відправити «відмовника» на перевиховання до... трудового (конц)табору.
 
Оскільки голосування є обов’язковим, вибори також є інструментом, за допомогою якого влада контролює чисельність виборців у кожному окрузі (автоматичний перепис населення) і кількість зрадників, які могли втекти до Китаю.

Тримайте «інтригу»

Верховна Народна Рада, яка нараховує 687 депутатів, не має фактичної влади і призначена лише для того, аби затверджувати рішення лідера Північної Кореї. Парламент обирають на п’ять років. Закони пише партійний апарат, а схвалення їх Верховною Народною Радою є лише формальністю. 
 
Проте в теорії у Верховної Народної Ради таки є влада. Дві третини голосів депутатів теоретично можуть змінити Конституцію країни, а простої більшості достатньо для того, аби усунути Кім Чен Ина від влади.
 
Де-факто ВНР навіть не збирається регулярно. На першому засіданні депутати обирають керівні органи парламенту, які працюють від імені решти депутатів, а загальні збори парламентаріїв відбуваються лише зрідка, десь двічі на рік. 
 
Можна припустити, що в Північній Кореї існує лише одна партія. Але, на диво, у парламенті представлені цілих три фракції. Робоча партія, головою якої є Кім Чен Ин, звісно, представлена найбільшою фракцією у парламенті.
 
Але певна кількість мандатів зберігається за Соціал-демократичною партією та партією Чхундоге-Чхонудан. На практиці між трьома партіями немає різниці, і всі вони представлені у Демократичному фронті за відновлення єдності Кореї. 
 
Як результат, передбачити результат ви­борів досить нескладно, але інколи проходить кілька днів, перш ніж оголошують кінцеві результати — бережуть «інтригу». Спочатку зазвичай ідуть повідомлення про високу явку.
 
На виборах у 2014-му вона становила 99,97%. Зовсім небагато людей можуть не проголосувати через хворобу, але, як ідеться в популярному жарті, у день виборів ніхто не помирає і всі здорові.
 
Далі з’являються результати виборів в окрузі Кім Чен Ина, — як явка, так і підтримка кандидатів. Зазвичай, обидва показники становлять 100%. Нарешті, оголошують результати виборів у решті округів. Тоді як явка може дещо відхилятися від 100%, підтримка кандидатів зазвичай є повністю одноголосною.