Об’єднані необ’єднаним: як вплинуло на рейтинги зменшення кількості кандидатів у президенти

12.03.2019
Чим ближче вибори — тим менше кандидатів. На старті передвиборчої кампанії президентські вибори—2019 називали рекордними.
 
ЦВК зареєструвала 44 кандидати, проте за три тижні до виборів стало відомо, що п’ять із них знімають свої кандидатури.
 
Андрій Садовий, Дмитро Гнап, Євген Мураєв, Дмитро Добродомов та Сергій Кривонос — саме вони вирішили покинути президентський марафон. 
 
Першим, хто заявив про те, що готовий зняти свою кандидатуру, став Андрій Садовий. Іще на початку березня він зустрічався з Анатолієм Гриценком і таки домовився про те, що на вибори вони будуть іти об’єднаною силою.
 
Згодом офіційно заявив, що готовий приєднатися до команди Гриценка, колишній журналіст Дмитро Гнап.
 
Третім до об’єднаних сил долучився народний депутат Дмитро Добродомов. Заявив, що задля єдиного кандидата від демократичних сил – готовий зняти свою кандидатуру.
 
Проте не Гриценком єдиним. Про зняття своєї кандидатури також офіційно заявив колишній «регіонал» та «опоблоківець» Євген Мураєв.
 
Підтримати вирішив свого колишнього однопартійця Олександра Вілкула. Адже віднедавна у пана Мураєва — своя власна партія під назвою «Наші».
 
Третьою стала заява  заступника командувача Силами спеціальних операцій Сергія Кривоноса, він відмовився брати участь у виборах на користь чинного Президента Петра Порошенка.
 
Зважаючи на одне з останніх досліджень соціологічної групи «Рейтинг», можна додати результати кандидатів, які об’єдналися, і побачити, який же загальний показник на сьогодні зможуть мати Анатолій Гриценко, Олександр Вілкул та Петро Порошенко.
 
Зазначимо, що це дані не соціологів, а додані цифри нами, щоб побачити сумарний результат об’єднаних кандидатів.
 
Якщо ж таки усі виборці Садового, Гнапа та Добродомова перейдуть до Гриценка, у сумі він зможе отримати 7,7% (рейтинг Гриценка) +3% (Садового) +0,1%(Гнапа) +0,3%(Добродомова) = 11,1%.
 
Ця цифра не конкурує з трійкою лідерів, де зараз перебувають — Володимир Зеленський, Петро Порошенко та Юлія Тимошенко.
 
Проте вона уже в межах похибки, щоб конкурувати з четвертим місцем, де зараз перебуває Юрій Бойко. І ось тут не варто забувати про два чинники: перший — це те, що будь-яке об’єднання може як додати відсотків, так і відняти.
 
Адже об’єднання логічно мало б перетягнути тих виборців, які готові були голосувати за Садового, Гнапа та Добродомова.
 
Проте тут може зіграти й інший чинник, а саме той, що виборець не готовий буде віддати свій голос саме за об’єднаного кандидата і просто прийде на виборчу дільницю і проголосує за іншого кандидата.
 
Стосовно об’єднання Євгена Мураєва та Олександра Вілкула, то тут перспективи не настільки світлі. Адже якщо сумувати їхній спільний рейтинг, то дорівнюватиме він 4%, а поки це неконкурентне число для лідерських позицій.
 
Незважаючи на цифри, політики уже поділили шкуру невбитого ведмедя. Заявивши, що у випадку, якщо Олександр Вілкул стане Президентом, то рекомендуватиме Мураєва на місце Прем’єр-міністра.
 
Що ж у результаті принесе таке об’єднання кандидатів, можна буде побачити лише 31 березня, коли громадяни прийдуть на виборчі дільниці, щоб зробити ви­бір. Адже соціологія соціологією, а лише результати покажуть, хто і як уміє домовля­тися.