Переможцями першого онлайн-аукціону нафтогазових ділянок стали два олігархи і «Укргазвидобування»

12.03.2019
Нарощування обсягів видобутку природного газу з вітчизняних родовищ, як відомо, впирається у розробку нових перспективних родовищ та надання прав на них.
 
Днями було проведено електронний аукціон, на якому «з молотка» пішли три нафтогазові ділянки. Загальна сума лотів — 141 млн. гривень, що втричі вище за початкову загальну вартість ділянок: 45 млн. гривень.
 
«Сукупно зростання вартості лотів становило близько 96 млн. грн. від оголошеної вартості. За один із лотів велася особливо серйозна боротьба: переможець з-поміж 4 учасників аукціону заплатив ціну, на 479% більшу від оголошеної вартості», — повідомили у Державній службі геології та надр, наголосивши, що торги відбулися у новому для української системи надрокористування форматі: на аукціоні з продажу надр в онлайн-режимі.
 
Продали ділянки площею 630 кв. км, з ресурсною базою понад 2 млн. тонн нафти, понад 2 млрд. кубометрів газу та 50 тис. т/кв. км умовних одиниць вуглеводнів.
 
Онлайн-торги, на думку відомства, довели свою ефективність та ще раз переконали нас, що є найпрозорішим способом розпоряджання надрами.
 
«Сподіваюся, що експериментальний проект в Україні остаточно доведе свою ефективність у подальших аукціонах та працюватиме на постійній основі», — прокоментував тимчасово виконуючий обов’язки голови Держгеонадр Олег Кирилюк.
 
За перший лот — Дубрівсько-Радченківську площу у Полтавській області — було сплачено 25,1 млн. гривень. Ціна зросла на 43% у порівнянні зі стартовою. Перемогу здобула Burisma Group екс-міністра екології уряду Азарова Миколи Злочевського.
 
85 млн. гривень було сплачено за Світанково-Логівську площу у Харківській області. Ціна зросла на 380% порівняно зі стартовою. Перемогу здобув ДТЕК «Нафтогаз» олігарха Ріната Ахметова.
За Південно-Кобзівську площу бюджет отримає 30,9 млн. гривень. Ціна зросла на 222% від початкової. Перемогу здобула державна компанія «Укргазвидобування».