Симпатизують одному, вірять в іншого: як змінились рейтинги топ-кандидатів у президенти за місяць

06.03.2019
Симпатизують одному, вірять в іншого: як змінились рейтинги топ-кандидатів у президенти за місяць

Соціологічна група «Рейтинг» опублікувала нові дані щодо президентської кампанії-2019.
 
 
Кардинальних змін у трійці лідерів не відбулося, проте змінилася динаміка вподобань виборців.
 
 
За останній місяць стабілізувався показник  Володимира Зеленського, найбільше зріс рейтинг Петра Порошенка та Юрія Бойка.
 
 
Зменшився ж серед потенційних виборців рівень підтримки Юлії Тимошенко.
 
На початок березня виборча таблиця виглядає ось так. Лідером президентського рейтингу є Зеленський, якого підтримують 25,1% тих, хто визначився та має намір голосувати.
 
Другу позицію займає Петро Порошенко з 16,6% , а третю — Юлія Тимошенко з 16,2%. Юрій Бойко та Анатолій Гриценко посідають четверте та п’яте місця відповідно.
 
Динаміка змінилася в активності громадян щодо участі у виборах. Наприклад, у грудні українців, які зазначили, що прийдуть на виборчі дільниці, було 76%, а вже у лютому 85% заявили, що точно голосуватимуть.
 
Але що цікаво: водночас упродовж останнього місяця відчутно зросла частка респондентів, які не ви­значилися з вибором або ж сумніваються у тому, за кого голосуватимуть. У січні таких невизначених було 15%, проте, за новими даними, їх 25%.
 
Якщо ж територіально визначати найактивніші частини країни, то це південь та схід України. Соціологи також провели дослідження стосовно економічного та соціального розвитку країни.
 
Дві третини опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку, натомість кожен п’ятий заявив, що не погоджується з цією тезою і влада робить усе правильно.
 
Ще одна цікава особливість: на питання соціологів «хто, на вашу думку, буде наступним Президентом України?»24% опитаних вважають, що Петро Порошенко залишиться на другий термін.
 
У перемогу Юлії Тимошенко вірять 19%, а Володимира Зеленського — 17%. При цьому молодь у своїй більшості вірить у перемогу Зеленського, а люди старшого віку — у Порошенка і Тимошенко.
 
І трохи про парламентські вибори. Очолює цей рейтинг партія «Слуга народу», яку підтримують 21,5% тих, хто ви­значився та має намір голосувати. «Батьківщину» підтримують — 18,7%, БПП «Солідарність» — 14,2%, «Опозиційну платформу» — 10,5%, «Громадянську позицію» — 6,2%, «Самопоміч» — 5,5%.
 
Опитування проводилось 19—28 лютого, вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Ви­біркова сукупність: 2500 респондентів.
 
А проводилось опитування у форматі особистого формалізованого інтерв’ю. Помилка репрезентативності дослідження — не більше 2%.