У Кривих Колінах на Черкащині почав працювати завод із переробки зерна

06.03.2019
У Кривих Колінах на Черкащині почав працювати завод із переробки зерна

Новий завод почав працювати у Кривих Колінах. (Фото прес-служби Черкаської ОДА.)

На Черкащині у селі Криві Коліна Тальнівського району почав працювати сучасний завод із переробки зернових культур ТОВ «МОВЕР МІЛ».
 
 
Тут уже виробляють манку, висівки та борошно трьох сортів під торговою маркою «Перший млин».
 
 
На новому заводі створено 40 робочих місць, а трохи пізніше їх буде до сотні.
 
 
«Сучасне автоматизоване обладнання, мінімум енергозатрат, високі виробничі потужності та екологічно чистий і якісний продукт — 350 тонн борошна на добу.
 
На будівництво та оснащення заводу спрямували близько 100 мільйонів гривень», — розповідають у Черкаській облдержадміністрації.
 
Засновник заводу, місцевий підприємець Володимир Мовчан зазначає, що виробництво поки що функціонує не на повну потужність, однак активно працюють над його розширенням.
 
«Свого часу я зрозумів, що важливо займатися саме переробкою сировини,— розповідає Володимир Петрович.
 
— Зараз активно вивчаємо ринки збуту висівок, борошна, манки, напрацьовуємо партнерські стосунки. Реалізуємо ж продукцію здебільшого в Україні, хоч маємо вже й перші контракти з європейськими партнерами».
 
«На нашому підприємстві все автоматизовано. Порівняно із заводами старого зразка ми майже вдвічі менше використовуємо електроенергії на переробку тонни пшениці. Інша перевага — людський ресурс, адже певний час виробництво може функціонувати при мінімальній кількості залучених фахівців. А ще важливий показник — вихід готової продукції. Бо сьогодні, маючи якісну сировину, можемо одержувати до 80 відсотків борошна першого ґатунку», — додає директор Кривоколінського заводу Олег Притула. 
 
За словами голови Черкаської ОДА Олександра Вельбівця, створення такого потужного виробництва — успішний приклад розвитку внутрішніх інвестицій в переробку сільськогосподарської продукції, що є пріоритетним для розвитку аграрної Черкащини.
 
До речі, для працівників заводу придбали 21 житловий будинок, а підвозять людей до виробництва двома автобусами.
 
Крім того, підприємець Володимир Мовчан інвестує і в соціальні проекти. Зокрема, у капітальний ремонт місцевого ФАПу, місцевої школи та будинку культури, ремонт під’їзних доріг до села.
 
Також його коштом збудовано величну церкву у Кривих Колінах та неймовірної краси храм у райцентрі Тальне.