Молочарі оклигали після стресів і міркують над розширенням господарств

06.03.2019
Молочарі оклигали після стресів і міркують над розширенням господарств

За результатами опитування, яке провела Асоціація виробників молока, близько 40 відсотків українських фермерів планують збільшувати поголів’я ВРХ.
 
 
В опитуванні взяло участь 300 підприємств. Як повідомив голова ВАР Андрій Дикун, 6% фермерів заявили про намір найближчим часом вийти з молочного бізнесу, 50% планують залишитися на поточному рівні та працювати над ефективністю.
 
 
А майже 40% тваринницьких господарств планують збільшувати поголів’я, розвиватися та реконструювати свої ферми.
 
 
«Ми запитували про стримуючі фактори, які на сьогодні не дозволяють фермерам розвиватися. За їхнiми словами, основна проблема в галузі — кадровий голод. Тому ми взялися за підготовку кадрів і на базі підприємства «Кищенці» вже відкрили навчальний центр, який проводить підвищення кваліфікації спеціалістів наших підприємств. У цей центр залучаємо фахівців світового рівня»,— каже Дикун.
 
За його словами, з 1 вересня запрацює магістерська програма для управлінців, започаткована спільно з двома вузами України (в Білій Церкві та Сумах) та з Естонським університетом природничих наук і фахівцями АВМ. 
 
Тим часом Асоціація виробників молока спільно з Всеукраїнською аграрною радою (ВАР) реалізує два пілотнi проекти з переробки молока в Україні.
 
Перший — накопичувальний центр на 150 тонн молока на день в Умані, на базі якого планують створити підприємство з подальшої переробки.
 
Другий проект — відновлення сирзаводу в Карлівці Полтавської області площею 14 тисяч квадратних метрів. З околиць у радіусі 500 кілометрів навколо планують звозити сюди молоко. 
 
Щоправда, тривогу викликає ситуація в Харківській області, де компанія «Вімм-Білль-Данн» iз 1 травня закриватиме свій переробний завод. А на півдні скорочують обсяги переробки компанії «Данон» та «Лакталіс».
 
Саме тому власна переробка, яка б не залежала від окремих монопольних переробників, для членів Асоціації конче необхідна.
 
Андрій Дикун розраховує, що перші партії продукції з власних молокозаводів надійдуть уже восени 2021 року: «На сьогодні у нас близько 15 учасників цього проекту. Сумарно на першому етапі плануємо переробляти 500 тонн молока екстра-гатунку на добу».