Андрій Шевченко оголосив розширений список футболістів на стартові матчі відбору на ЧЄ-2020

06.03.2019
Андрій Шевченко оголосив розширений список футболістів на стартові матчі відбору на ЧЄ-2020

Ставши переможцем своєї групи в Лізі націй, збірна України з оптимізмом розпочинає кваліфікацію на Євро-2020. (Фото з сайта unian.net.)

Традиційного оголошення заявки головним тренером збірної України Андрієм Шевченком на чергові матчі «синьо-жовтих» чекали з нетерпінням.
 
 
І не тільки тому, що це стартові поєдинки українських футболістів у відборі на чемпіонат Європи-2020.
 
 
Головний інтерес до заявочного листа збірної України на матчі проти Люксембургу та Португалії, перш за все, полягав у тому, чи фігуруватиме в ньому прізвище Ярослава Ракицького, котрий узимку перейшов із донецького «Шахтаря» до пітерського «Зеніту».
 
 
Ставши біля керма «синьо-жовтих», Шевченко беззастережно покладався на досвід та вміння кращих представників українського футболу, котрі на клубному рівні захищали кольори «гірників».
 
Траплялося, що вихованці донецького клубу складали більше половини «основи» вітчизняної збірної. При цьому пара центральних захисників Сергій Кривцов — Ярослав Ракицький для тренерського штабу Шевченка виглядала найоптимальнiшою для тактичних побудов збірної України.
 
Проте, коли Ракицький попрощався з «гірниками» й переїхав до Росії, для більшості вітчизняних шанувальників футболу очевидним став факт майбутнього розриву співпраці Ярослава з нашою національною командою.
 
Звісно, сам футболіст не брав ніякого самовідводу. Водночас досвід попередніх історій з переїздами наших збірників до Росії, визнаної нашою державою країною-агресором, свідчив про те, що Ракицького до збірної України більше не викликатимуть.
 
Принаймні до того моменту, поки він гратиме за російський клуб.
 
І справді, в переліку футболістів, яких Андрій Шевченко викликає на матчі проти Португалії та Люксембургу (22 та 25 березня відповідно), прізвища Ракицького відшукати не вдалося.
 
Як і раніше, поміж 26 виконавців потужне представництво має «Шахтар» (вісім футболістів). Однак цього разу найбільше повпредів — дев’ятьох виконавців — до збірної відправить київське «Динамо».
 
При цьому семеро гравців матимуть у збірній України легіонерський статус. Після тривалої перерви Шевченко звернув увагу на Романа Безуса, котрий останнім часом став одним із забивних лідерів бельгійського «Гента».
 
Питання голеадора й надалі залишається гострим для української команди. Номінальними форвардами в найближчих двох матчах у складі «синьо-жовтих» будуть Роман Яремчук iз «Гента» та Артем Кравець iз «Кайсеріспора».
 
Проте основний голевий потенціал, думається, все ж випромінюватимуть гравці середньої ланки — Євген Коноплянка з «Шальке», Марлос iз «Шахтаря», Олександр Зінченко з «Манчестер Сіті» та Віктор Циганков з «Динамо».
 
На випадок «форс-мажору» Андрій Шевченко забронював і кілька резервних позицій, куди, серед інших, потрапив і форвард іспанського «Альбасете» Роман Зозуля.
 
Востаннє до збірної його викликали в 2016 році на товариський матч зі збірною Сербії, проте, провівши кілька вдалих поєдинків в іспанській «сегунді», екс-футболіст «Дніпра» знову змусив тренерський штаб української збірної звернути на себе увагу.