На виборах в Естонії перемогла опозиційна Партія реформ: країну очолить Кая Каллас

05.03.2019
На виборах в Естонії перемогла опозиційна Партія реформ: країну очолить Кая Каллас

Очільниця Партії реформ Кая Каллас очолить уряд Естонії.

Перемогу на парламентських виборах в Естонії, що відбулися в неділю, 3 березня, здобула опозиційна праволіберальна проєвропейська Партія реформ.
 
 
Згідно з оприлюдненими в ніч на 4 березня даними Республіканської виборчої комісії, Партія реформ набрала 28,8 відсотка голосів. Це найкращий результат в історії партії, створеної у 1994 році.
 
 
Це забезпечить політичній силі 34 мандати з 101-го в законодавчому органі країни і дозволить очолити формування майбутнього уряду Естонії, зазначає агенція новин «Франс пресс».
 
 
Натомість правляча дотепер Центристська партія, за яку традиційно голосують російськомовні виборці, здобула 23 відсотки, що гарантуватиме їй 26 місць у парламенті.
 
На третьому місці — правопопулістська Консервативна народна партія Естонії (EKRE) з 17,8 відсотка голосів. Її програма будувалася на гаслі «Естонія для естонців» і популістських обіцянках.
 
Такий результат більш ніж удвічі перевищує показник, здобутий нею на парламентських виборах чотири роки тому, нагадує «Франс пресс».
 
Тепер EKRE може розраховувати на 19 мандатів у законодавчому органі країни (дотепер вона мала 7 мандатів). Усі великі партії вже заявили, що не збираються працювати в коаліції з EKRE.
 
Націоналістичній партії Isamаa («Вітчизна»), що дотепер входила до складу урядової коаліції, віддали свої голоси 11,4 відсотка виборців, що гарантує їй 12 місць у парламенті.
 
Ще одна правляча партія — Соціал-демократична — на нинішніх виборах послабила свої позиції: за неї проголосували 9,9 відсотка виборців, тож вона може розраховувати на 10 мандатів. Іншим партіям не вдалося подолати п’ятивідсотковий виборчий бар’єр до парламенту. 
 
Прем’єр-міністр Естонії Юрі Рітас (він же — лідер Центристської партії) вже привітав лідера Партії реформ Каю Каллас, яка до цього була депутатом Європарламенту, з перемогою.
 
Відтепер в Естонії і на посаді президента (Керсті Кальюлайд), і на посаді глави уряду будуть жінки — Кая Каллас як переможець виборів очолить його автоматично. 
 
До складу нинішньої урядової коаліції входили Центристська партія, Isamаa та соціал-демократи. Щодо формату майбутньої урядової коаліції поки нічого певного не відомо.
 
Однак ще до виборів ліберальна Партія реформ та Центристська партія виключили будь-яку співпрацю з популістами, котрі побудували свою передвиборчу риторику на євроскептичних i ксенофобських гаслах.
 
Так само немає певності щодо можливої співпраці між цими двома провідними політичними силами: керівництво Партії реформ уже вказало на розбіжності з Центристською партією в таких питаннях, як податкова політика, право на громадянство та освіта, передає «Німецька хвиля».
 
Нагадаємо, парламент Естонії — Рійгікогу — обирають терміном на чотири роки. Право голосу на виборах до парламенту Естонії мають майже мільйон громадян країни. На цьогорічних виборах явка становила 63,1 відсотка.
 
Попереднє електронне голосування завершилося 27 лютого, в ньому взяли участь близько 40 відсотків виборців, зазначає агенція «Франс пресс», що стало новим рекордом в е-голосуванні. Естонія — перша країна у Європі, котра запровадила електронне голосування ще 2005 року.