На чемпіонаті Європи в приміщенні українські легкоатлети виграли п’ять медалей

05.03.2019
На чемпіонаті Європи в приміщенні українські легкоатлети виграли п’ять медалей

Віце-чемпіонка світу-2017 у стрибках у висоту Юлія Левченко поповнила свою медальну колекцію ще одним «сріблом» — континентальної першості 2019 року в приміщенні. (Фото з сайта xsport.ua.)

До цьогорічного чемпіонату світу з легкої атлетики, котрий восени відбудеться у столиці Катару — Досі, відповідально готуються всі зацікавлені сторони.
 
 
Спеціально до легкоатлетичного «мундіалю» його господарі модернізували арену «Халіфа», встановивши на ній унікальну систему кондиціонування повітря, котра у «відкритих» умовах (на стадіоні немає даху) підтримуватиме в серці змагальної споруди температуру близько 21 градуса за Цельсієм.
 
 
Особливе значення матиме катарський чемпіонат світу й для самих легкоатлетів, адже, по суті, це буде останній і головний контрольний старт перед Олімпіадою-2020 в Токіо.
 
 
У Глазго на чемпіонаті Європи «під дахом» українські легкоатлети перевірили стан своєї проміжної готовності до «мундіалю»-2019 й паралельно окреслили пріорітетні для української «королеви спорту» напрямки розвитку.
 
За три змагальні дні вітчизняні атлети п’ять разів сходили на п’єдестал пошани. Першим «у призи» потрапив стрибун у висоту Андрій Проценко, котрий, iз третьої спроби взявши 2,26 м, разом iз греком Констадіносом Баніотісом розділив другу сходинку підсумкового протоколу.
 
Статус потужної школи українських висотників підтвердила й Юлія Левченко.
 
Віце-чемпіонка світу-2017 у Глазго знову розжилася «сріблом». Попередній ЧЄ у приміщенні Левченко завершила з бронзовим результатом, підкоривши два роки тому планку на висоті 1,94 м.
 
Відтоді уродженка Бахмута досягла відчутного прогресу, подолавши в столиці Шотландії позначку 1,99 м.
 
До слова, прагнула Левченко в Глазго й оновити свій персональний рекорд у приміщенні, проте не змогла з трьох спроб взяти висоту 2,01, котра підкорилася лише Марії Ласицкене з Росії (вона виступала під нейтральним прапором).
 
Своєрідним «дуплетом» на ЧЄ-2019 у приміщенні вистрелили й представниці стрибків у довжину. Після кількарічної перерви знову на європейський п’єдестал піднялася досвідчена майстер стрибків потрійним Ольга Саладуха.
 
35-річна уродженка Донецька показала результат 14,47 м і стала в підсумку третьою.
 
Також «бронзова» спроба вдалася й майстру «стрибкової класики» Марині Бех-Романчук. Дружина титулованого вітчизняного плавця Михайла Романчука, хоч і розпочала фінальні змагання iз двох заступів, зрештою, знайшла в собі сили на хороший стрибок — 6,84 м, який виявився дуже близьким до персонального рекорду.
 
П’яту ж нагороду українській збірній у Глазго, розбавивши таким чином ужинок українських майстрів стрибкових дисциплін, принесла бігунка Ольга Ляхова. 
 
У фіналі на дистанції 800 м вона довгий час перебувала в затінку, проте на заключній сотні метрів Ольга виклалася по-максимуму, вирвавши на фініші у суперниць «бронзу».
 
Загалом, із п’ятьмома нагородами в медальному заліку ЧЄ-2019 у приміщенні збірна України посіла 17-те місце. Кращими ж за здобутками в Глазго стали польські атлети, котрі здобули найбільшу кількість «золота» — п’ять золотих, а також дві срібні медалі.