На ЧС з велотреку українська збірна здобула першу з 2008 року медаль

05.03.2019
На ЧС з велотреку українська збірна здобула першу з 2008 року медаль

Львівська велогонщиця Олена Старікова — віце-чемпіонка світу-2019 в гіті. (Фото з сайта ukrinform.com.)

Відкриття у Києві оновленого велотреку стало вельми знаковою подією для вітчизняного спорту.
 
 
Потужності реконструйованої споруди стали «топовим» місцем для шанувальників активного відпочинку — велосипедистів-професіоналів та аматорів, фанатів роликового спорту, майстрів їзди на скейті тощо.
 
 
Водночас чи не єдиним місцем, де на професіональному рівні впродовж цілого року можуть займатися вітчизняні трековики, залишається львівський «овал».
 
 
Тож, думається, невипадково, що саме молода представниця львівської трекової школи — 22-річна Олена Старікова — принесла Україні першу з 2008 року медаль чемпіонату світу з велотреку.
 
Завдяки співпраці з відомим у минулому львівським гонщиком Євгеном Болібрухом Старікова (до слова, уродженка Харкова) останнім часом демонструвала неабиякий прогрес. Кращим її результатом на ЧС-2018 в Апельдорні було п’яте місце в гіті на 500 м. На європейській першості 2019 року в Глазго Олена здобула «срібло».
 
Іще більшого успіху приніс Олені виступ у цій дисципліні на цьогорічному планетарному форумі, котрий проходив у польському місті Прушкув.
 
Попри те, що гіт на 500 м стояв останнім у змагальній програмі Старікової на «мундіалі», вихованка Болібруха зберегла достатньо сил для того, аби здобути для українського велотреку на ЧС історичну нагороду, перервавши таким чином багаторічне «безмедалля».
 
Цікаво, що події у фіналі гіту в Прушкуві розгорталися за схожим до ЧЄ-2018 сценарієм. Як і на серпневому єврофорумі в Глазго, боротьба за чемпіонство на «мундіалі» точилася між українкою Старіковою та представницею Росії Дар’єю Шмельовою.
 
І хоча взяти реванш за серпневу поразку Олені не вдалося, в колекції молодої української велогонщиці з’явилася перша відзнака планетарного зразка.
 
Відзначимо, що на ЧЄ-2018 в активі Старікової була ще одна медаль — «срібло» в командному спринті, котре вона виграла разом з досвідченою Любов’ю Басовою.
 
На жаль, повторити той успіх на ЧС нашим гонщицям не вдалося. Попри те, що в поточному сезоні Олена та Любов двічі здобували спринтерські нагороди на Кубку світу, в Прушкуві свій командний спринт вони завершили лише на 12-му місці.
 
Іще один шанс у Старікової поборотися за медалі був в індивідуальному спринті. Показавши в кваліфікації восьмий час, у «плей-оф» вона подолала два раунди.
 
Проте в чвертьфіналі на її шляху опинилася майбутня чемпіонка світу в командному спринті Стефані Мортон з Австралії, котру наша співвітчизниця подолати не змогла. n