В Україні неухильно зростає кількість сміттєзвалищ

01.03.2019
Щороку, за офіційними даними, українці продукують 11 мільйонів тонн сміття, це приблизно 300 кг на людину.
 
Лише 4% відсортовується та йде на переробку, а більше 93% — опиняється на сміттєзвалищах.
 
В Україні функціонує майже 6 тисяч офіційних сміттєвих полігонів і ще 30 тисяч неофіційних. Для боротьби зі стихійними сміттєзвалищами в Мінекології створили карту ecomapa.gov.ua, куди користувачі можуть завантажувати координати і фото звалищ та стежити за тим, як комунальники їх прибирають.
 
Більшість українців не розуміють, як правильно організувати цей процес, які відходи можна викидати у смітник, а які потрібно здавати на переробку.
 
«Я не проти сортувати сміття, але ніхто не каже, скільки треба тримати відер чи коробок у квартирі. У нашому дворі — чотири контейнери, вони завжди переповнені. Якщо розподіляти скло, макулатуру, пластик, органіку, засоби гігієни, то контейнерів може не вистачити», — коментує «УМ» киянка Наталія.
 
А от для Анастасії Мартиненко сортувати сміття — це вже давно не проблема.
 
«Я почала сортувати сміття, бо не хотіла бути частиною великої сміттєвої проблеми. Почала з малого — відокремила сухе (пакування та інше) від вологого (органіка). З часом для сухого завела окремі коробки та навчилась розрізняти маркування, знайшла однодумців, перейшла на нуль відходів та наразі не маю вдома сміттєвого відра, оскільки майже немає сміття. На початку найбільшою складністю для мене було нерозуміння близьких. Часто чула, що одна нічого змінити не зможу. Проте після того як змінила у себе вдома — взялась за під’їзд (встановила баки для батарейок та кришок), а потім відкрила свій власний екобізнес. Я вірю в те, що саме ми, споживачі, змінивши свої звички, можем вплинути на проблему», — розповіла у коментарі «УМ» Анастасія. 
 
У розмові з «УМ» дівчина також порадила, з чого таки краще починати.

Картинки по запросу сортування сміття вдома
 
«Для початку рекомендую відділити сухе сміття від вологого (два відра), з часом завести окремі коробки для паперу, металу та скла. На нещодавно створеному додатку «Сортуй» на мапі знайдіть найближчий до вас пункт прийому відходів і дізнайтесь, що саме там приймають та години роботи. Коли ви матимете уявлення, яке з вашого сміття не приймають на переробку, то спробуйте знайти альтернативу. 
 
Наприклад, замість поліетиленових пакетів придбайте або пошийте мішечки, замість ПЕТ-пляшок заведіть одну багаторазову пляшку для води. Важливо: більшість сміття, яке вам доводиться сортувати, «заходить» у ваш дім разом із покупками, тому приділіть увагу товарам iз меншою кількістю пакування або таким, що продаються на вагу. Ознайомтесь із концепцією «нуль відходів» — це дозволить зменшити кількість сміття», — додає дівчина.
 
 У багатьох країнах світу переробка сміття — досить прибутковий бізнес. Наприклад, у Сінгапурі — одному з найчистіших міст планети. Острів Семакау — штучний, він повністю побудований зі сміття. На сьогодні площа острова становить 350 гектарів і продовжує зростати.
 
«Сміттєвий острів» засаджений деревами. Важко повірити, що це — величезне звалище. Швеція — особливо успішна в розвитку перетворення відходів в енергію (waste-to-energy). Майже всі відходи в країні стають паливом для електростанцій. Швеція не тільки перероблює власне сміття, вона імпортує його з інших країн. Індія — світовий лідер iз технології створення «пластикових доріг».
 
Використання переробленого пластику для будівництва доріг не тільки допомагає зменшити кількість сміття, а й створює додаткові робочі місця для тисяч людей, які займаються прокладанням шляхів. Згідно з доповіддю Всесвітнього економічного форуму, у 2015 році в цій країні проклали понад 33 тис. 796 км доріг, а станом на жовтень 2017-го цей показник становить уже більше 100 тисяч км.
 
Нагадаємо, що в Україні з цього року за невідсортоване сміття передбачено штрафи. Відходи тепер потрібно сортувати за видами матеріалів (пластик, папір, скло, органіка). Потім їх розділять на безпечні, які потраплять на полігон, та небезпечні для захоронення або придатні для повторного використання. Громадян, які не сортують відходи, штрафуватимуть на суми від 340 грн. до 1 тис. 360 гривень, а організації — від 850 грн. до 1 тис. 700 грн. відповідно.