Росіяни на Донбасі обстріляли патруль ОБСЄ та робітників, які ремонтували водогiн

01.03.2019
Росіяни на Донбасі обстріляли патруль ОБСЄ та робітників, які ремонтували водогiн

Член Місії — місія небезпечна.

Російські окупаційні війська 27 лютого 11 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши шість разів озброєння, заборонене Мінськими домов­леностями, й витративши 44 снаряди та міни калібрів 122, 120 та 82 мм.
 
 
Також по наших позиціях вели вогонь із протитанкових ракетних комплексів, гранатометів, великокаліберних кулеметів, стрілецької та снайперської зброї.
 
 
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» окупанти п’ять разів обстріляли позиції наших захисників: iз мінометів калібру 120 мм (тричі — з гранатометів різних систем i стрілецької зброї) — у районі населеного пункту Водяне; з мінометів калібру 82 мм i протитанкових ракетних комплексів — біля населеного пункту Чермалик; зі снайперської зброї — поблизу села Гнутове.
 
 
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» ворог здійснив шість обстрілів: тричі — з артилерійських систем калібру 122 мм, протитанкових ракетних комплексів i мінометів калібру 82 мм — у районі населеного пункту Кримське; з мінометів калібру 82 мм — поблизу села Жовте; з великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу населеного пункту Новолуганське; зі стрілецької зброї — у районі селища міського типу Станиця Луганська.
 
У результаті обстрілів один наш захисник був поранений. На кожен ворожий обстріл підрозділи Об’єднаних сил відповідали вогнем. За даними розвідки, в середу двох окупантів знищено, п’ятьох поранено та знищено одну одиницю військової техніки противника.
Станом на 7-му годину ранку 28 лютого ворог наші позиції не обстрілював.
 
Наголосимо, що, незважаючи на систематичні обстріли позицій ЗСУ з боку збройних формувань РФ, українські військові виконують положення Мінських домовленостей i неухильно дотримуються режиму припинення вогню.
 
Щоб забезпечити мирне населення Донбасу питною водою та провести ремонтні роботи на водогоні, що розташований на західній околиці населеного пункту Золоте-5 (Михайлівка, тимчасово непідконтрольна уряду України територія), 26 лютого 2019 року патруль СММ ОБСЄ моніторив безпекову ситуацію в районі зазначеного населеного пункту.
 
Роботи здійснювали робітники Луганської водопостачальної компанії на відстані приблизно 100 м на північний захід від позиції патруля СММ, яка, у свою чергу, була на відстані близько 500 м на схід від східного краю ділянки розведення сил і засобів у районі Золотого.
 
Попри надані гарантії безпеки з боку збройних формувань Російської Федерації, о 12.18 три члени патруля СММ, які стояли поряд з автомобілями Місії, почули кілька пострілів зі стрілецької зброї, а потім свист куль, що пролетіли над їхніми головами.
 
Причому місце, звідки вели вогонь,орієнтовно за 200 м на північний захід від місця розташування патруля СММ. Після цього спостерігачі почули та побачили, як кулі влучили в кілька дерев за 5-10 метрів від їхнього  місця розташування.
 
Члени патруля сховалися в автомобілі, а робітники водопостачальної компанії — за трактором. О 12.20 патруль СММ разом із бригадою Луганської водопостачальної компанії залишили район проведення робіт.
 
Зі схеми очевидно, що вогнева позиція, з якої стріляли у бік цивільних працівників i міжнародних спостерігачів СММ ОБСЄ, може належати лише збройним формуванням РФ. У цьому районі апріорі не може бути підрозділів Збройних сил України, бо відстань до найближчих позицій українських військовиків становить не менш ніж 2 тис. 800 метрів.
 
Також українська сторона СЦКК звертає увагу на зухвалий випадок порушення збройними формуваннями РФ наданих ними гарантій стійкого припинення вогню в районах, де розташовані об’єкти критичної інфраструктури Донбасу.
 
27 лютого 2019 року так звані «засоби масової інформації» окупаційної адміністрації Донецької області здійснили чергову спробу перекласти на Збройні сили України відповідальність за обстріли збройними формуваннями РФ об’єктів інфраструктури регіону.
 
Зокрема, було повідомлено, що 27 лютого 2019 року о 10.30  обстріляно Донецьку фільтрувальну станцію з використанням стрілецької зброї.
 
Слід зазначити, що в момент інциденту представники української сторони СЦКК спільно з патрулем СММ ОБСЄ, які перебували у безпосередній близькості від ДФС, не зафіксували жодних порушень режиму припинення вогню з боку Збройних сил України.
 
Військовослужбовці, які входять до складу Об’єднаних сил, не піддаються на  провокації окупаційних військ РФ i продовжують дотримуватися Мінських домовленостей у повному обсязі.
 
Вказані дії російських окупантів свідчать про їхнє бажання подальшої ескалації конфлікту, а також про відмову вести будь-який мирний діалог. Такі дії російських найманців наражають на небезпеку мирне населення Донбасу, створюючи загрозу життю та здоров’ю людей.