Шість опозиційних партій Польщі об’єдналися для протистояння диктату Качинського і його «ПіС»

27.02.2019
У Польщі шість опозиційних партій об’єднались у єдиний виборчий альянс під назвою «Європейська коаліція», повідомив телеканал TVN24.
 
Вони прагнуть скласти конкуренцію правлячій націонал-консервативній партії «Право і справедливість» («ПіС») на травневих виборах до Європарламенту.
 
Також блок iз шести партій має намір спільно виступити під час президентських та парламентських виборів у Польщі наступного року.
 
Метою альянсу є захист Польщі від антиєвропейських сил, які послаблюють позицію країни в Європейському Союзі, заявив голова партії «Громадянська платформа» Гжегож Схетина.
 
Цей відомий польський політик нещодавно відвідував Україну у складі польської делегації для участі у спеціальному засіданні Верховної Ради до п’ятої річниці подій на Майдані. Схетина виступав на цьому засіданні українською мовою.
 
Разом iз цією політичною силою до альянсу ввійшли ліберальна партія «Сучасна», Союз демократичних лівих сил (SLD), «Польська Селянська Партія», Зелені та центристська партія «Зараз!».
 
Також на початку цього місяця і, вочевидь, також під вибори у Польщі було створено нову опозиційну партію «Весна». Її зареєстрував колишній мер польського міста Слупськ Роберт Бедронь.
 
На з’їзді 3 лютого у Варшаві було оголошено, що партія під назвою «Весна» (Wiosna) братиме участь у ви­борах до Європарламенту, які відбудуться 23-26 травня, повідомила «Німецька хвиля».
 
За словами Роберта Бедроня, програма його партії заснована на трьох стовпах — людина, суспільство та держава.
 
Вона включає, зокрема, відмову Польщі від видобутку вугілля до 2035 року, скорочення вирубування лісів та лібералізацію закону про аборти у країні.
 
Бедронь також пообіцяв створити комісію з правосуддя та примирення, а також притягнути лідера правлячої партії Польщі Ярослава Качинського та інших політиків за порушення «свободи і прав, закріплених у Конституції». Він також розкритикував політичну поляризацію у країні.
 
«Більше немає місця для ненависті, межа досягнута», — заявив він.
 
Напередодні, 23 лютого, «ПіС» оголосила про додаткові соціальні виплати для населення, зокрема молоді та пенсіонерам.
 
Лідер партії Ярослав Качинський наголосив, що Польща має належати всім людям, а не лише еліті. Дехто сприйняв ці кроки як передви­борчу цукерку. 
 
«Право і справедливість» отримала більшість місць на виборах у Сенат i Сейм у 2015 році. Критики закидають їй підтримку законів, які  обмежують свободу ЗМІ і незалежність правосуддя.