Уряд спростив процедуру відшкодування постраждалим від АЧС фермерам

27.02.2019
Уряд спростив процедуру відшкодування постраждалим від АЧС фермерам

За повідомленням Держпродспоживслужби, до 2019 року відшкодування збитків у зв’язку із захворюваністю на африканську чуму свиней здійснювалося згідно з Порядком відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої особам унаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин або у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб.
 
Відповідний порядок затверджено постановою Кабміну від 31 жовтня 2012 року № 1003. Відшкодування збитків здійснювалося за рахунок коштів резервного фонду відповідного бюджету, залежно від рівня надзвичайної ситуації.
 
У грудні минулого року для спрощення процедури виплат уряд прийняв постанову «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2008 р. № 413 і від 31 жовтня 2012 р. № 1003».
 
Відповідно до вказаних змін, кошти, передбачені у державному бюджеті за програмою «Протиепізоотичні заходи та участь у Міжнародному епізоотичному бюро», можна тепер спрямовувати на відшкодування майнової шкоди, завданої фізичним особам унаслідок запровадження карантину тварин у зв’язку з проведенням процедур щодо ліквідації та профілактики АЧС.
 
У Держпродспоживслужбі уточнили, що відшкодування збитків фізичним особам за свиней, вилучених з епізоотичного вогнища та зони захисту внаслідок карантину через АЧС із нинішнього, 2019, року проводитимуть за рахунок коштів держбюджету за програмою «Протиепізоотичні заходи та участь у Міжнародному епізоотичному бюро» після погодження та затвер­дження відповідного бюджетного паспорта.
 
Для тваринників це добра новина. Адже, нагадаємо, минулого року сталося щонайменше 145 спалахів АЧС. І держава не компенсувала збитків українським фермерам на суму понад 27 мільйонів гривень.