Ринок для «острова Свободи»: кубинці на референдумі проголосували за нову Конституцію

26.02.2019
У неділю, 24 лютого, вісім мільйонів кубинців мали змогу проголосувати на референдумі за прийняття нової Конституції країни.
 
По всій країні традиційно велася масова агітація голосувати «за», хоча кубинці й без зайвих закликів збиралися підтримати новий основний закон з надіями на покращення життя. 
 
Проект нової Конституції парламент Куби схвалив ще в грудні 2018 року.
 
Підготовкою нового основного закону країни займалась спеціальна комісія під керівництвом 87-річного Рауля Кастро, який у квітні минулого року залишив посаду глави країни, але надалі залишається першим секретарем ЦК компартії Куби. 
 
Які ж зміни принесе нова Конституція країни, яка до цього намагалася побудувати соціалізм на окремо взятому острові? Головна з цих змін — нова модель економіки, найсуттєвішим елементом якої є визнання ринку та приватної власності.
 
Ці зміни необхідні в умовах слабкої економіки Куби, яка перебуває під санкціями США з 1962 року. Іншим важливим пунктом є визнання необхідності іноземних інвестицій з одночасним наданням гарантій іноземним інвесторам. 
 
Нова Конституція покликана забезпечити правову та юридичну основу для оновлення кубинської економічної моделі.
 
1992 року уряд Куби вже ухвалив положення про приватну власність на засоби виробництва. 2010 року Рауль Кастро, який очолив уряд Куби, офіційно дозволив у країні приватне підприємництво.
 
На цей час уже 13% працездатного населення країни працюють у приватному секторі.
 
Усі зміни в економіці Куби будуть надалі здійснюватись у рамках соціалістичної системи. Нова Конституція надалі підтверджує керівну роль Комуністичної партії Куби «в будівництві соціалізму та просування до комуністичного суспільства». Ця заява має суттєве значення в умовах сильної політичної напруги в Латинській Америці, яка пов’язана ііз кризою в Венесуелі.
 
Тиждень тому президент США Дональд Трамп заявив, що «дні комунізму пораховані в Венесуелі, в Нікарагуа та на Кубі», назвав ці країни «тріадою тиранії». На що глава МЗС Куби Бруно Родрігес відреагував так: «Ми побудували і будемо захищати соціалістичну революцію у них під носом». 
 
Але хоча, за новою Конституцією, Комуністична партія зберігає свою керівну роль у політичній архітектурі країни, то саму систему влади чекають серйозні зміни.
 
На цей час Мігель Діас-Канель, який змінив Рауля Кастро на посаді глави країни у квітні минулого року, є керівником Держради та Ради міністрів одночасно.
 
Тепер, після прийняття нової Конституції, він стане президентом країни, а Раду міністрів очолить прем’єр-міністр. Все викладене вище свідчить, що Куба збирається перейняти китайський досвід поступового переходу від соціалістичної моделі до ринкової.
 
Про те, що Куба обирає «китайський сценарій», політологи зазначали ще в момент обрання Мігеля Діас-Канеля, якого вважають прибічником китайської економічної моделі.