По живих мішенях: росіяни на Донбасі влаштували школу снайперів для курсантів

26.02.2019
По живих мішенях: росіяни на Донбасі влаштували школу снайперів для курсантів

Руїни пiсля обстрiлу росiянами мирних населених пунктiв на Донбасi. (Фото надане прес-центром ООС.)

Російські окупаційні війська 24 лютого 16 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ.
 
 
При цьому артилерію калібру 122 мм i міномети калібрів 120 і 82 мм застосували 17 разів i витратили 285 снарядів та мін.
 
 
Також агресори вели вогонь по позиціях підрозділів Об’єднаних сил з озброєння бойових машин піхоти, зенітних установок, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
 
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог дев’ять разів обстріляв наші опорні пункти: чотири рази — з мінометів калібру 120 та 82 мм, гранатометів різних систем i великокаліберних кулеметів — у районі населеного пункту Водяне; двічі з мінометів калібру 120 мм i стрілецької зброї — поблизу села Лебединське; з ручних протитанкових гранатометів i великокаліберних кулеметів — у районі населеного пункту Павлопіль; із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — біля селища Піски; з великокаліберних кулеметів — поблизу міста Красногорівка.
 
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» окупанти сім разiв обстріляли позиції підрозділів Об’єднаних сил: двічі з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібрів 120 та 82 мм, озброєння БМП, зенітної установки ЗУ-23-2, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — у районі населеного пункту Новозванівка; з мінометів калібру 120 мм — поблизу населеного пункту Золо­те-4; з мінометів калібру 82 мм, озброєння БМП i зенітної установки ЗУ-23-2 — у районі населеного пункту Катеринівка; з мінометів калібрів 120 та 82 мм, а також озброєння БМП — поблизу населеного пункту Новоолександрівка; з мінометів калібру 120 мм — у районі населеного пункту Золоте-1; з автоматичних станкових гранатометів i великокаліберних кулеметів — у районі населеного пункту Лобачеве.
 
Також у неділю близько 5.00 під обстріли окупантів потрапили житлові будинки селищ Золоте та Новоолександрівка.
 
З території тимчасово окупованого міста Первомайськ російські війська вели вогонь по оселях мирного населення з артилерійських систем калібру 122 мм, а також мінометів 120-го калібру, випустивши по мирних мешканцях 34 снаряди та міни.
 
Внаслідок обстрілу зруйновано чотири житлові будинки.
 
Налякані люди ледь устигли сховатися від вибухів. На місці обстрілів українські правоохоронці та представники української сторони Спільного центру контролю та координації зібрали докази теракту проти мирних жителів України.
 
У неділю внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув i двоє отримали поранення. Підрозділи, які зазнали вогневого нападу противника, відповідали застосуванням усіх наявних чергових вогневих засобів, не заборонених Мінськими домовленостями.
 
За даними розвідки, 24 лютого трьох окупантів знищено та чотирьох поранено.
 
Станом на 7-му годину ранку 25 лютого ворог обстріляв наші позиції в районі населеного пункту Лебединське з мінометів калібру 120 мм із витратою 17 мін. Об’єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
Додамо, що, за даними української розвідки, в передмістя Донецька везуть випускників російських військових вишів на тренування. 
 
Тільки за останній місяць двоє українських армійців загинули від куль снайперів, «вирахувати» стрільців поки не вдається. На цих позиціях поблизу Донецька бійці пересуваються тільки окопами й намагаються не виходити на відкриті ділянки. Снайпери супротивника підстерігають воїнів.
 
«Тут найближча точка до Донецька, і їм простіше завозити снайперів, яких вони навчають. Із Росії ближче сюди, і вони по нас працюють. Видно, коли стріляють професіонали, а коли вчаться — багато одиночних пострілів», — розповідають бійці.
 
Саме на колишньому заводі ховаються ворожі стрілки, які влаштували собі там «гнізда».
 
«Конструкція будівлі така, що вони, ховаючись усередині, можуть вести вогонь, а не виставляти щось у вікно. Вони з глибини будівлі ведуть вогонь по нас. Так снайпера важче вирахувати», — додають наші хлопці.
 
До заводу — приблизно кілометр, і з такої відстані звичайна снайперська гвинтівка точно не стрілятиме. Тому бойовики використовують далекобійну зброю з розривними кулями.
 
За словами армійців, стрілки бойовиків використовують великокаліберні снайперські гвинтівки, ймовірно, російського виробництва. Вони можуть влучити в мішень із відстані понад кілометр.
 
Наші бійці не полишають спроб знешкодити бойовиків, щоб помститися за полеглих побратимів.