Кабмін нарешті знову дозволив утилізувати непридатні пестициди за кордоном

26.02.2019
Кабмін нарешті знову дозволив утилізувати непридатні пестициди за кордоном

Не всі пестициди, закуплені аграріями, використовуються за призначенням. Деякі потребують спецутилізації. (Фото з сайта vkurse.ua.)

Багатостраждальну постанову №1212 «Про внесення зміни до пункту 11 Положення про контроль за транс­кордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням» опубліковано минулого тижня.
 
 
Про це повідомив Віктор Погорілий, координатор Агрохімічного комітету Європейської бізнес-асоціації.
 
 
«Так склалося, що на сьогодні в Україні немає безпечних технологій утилізації такого типу небезпечних відходів, як пестициди. До 2015 року вони експортувалися в країни ЄС, зокрема Польщу, Великобританію та Францію, які мають необхідні потужності для екологічно безпечного знищення ЗЗР. Але через законодавчі прогалини механізм транскордонного перевезення в рамках Базельської конвенції у нас було заблоковано», — пояснює експерт.
 
Із 2015 року Мінприроди не видавало через це висновку та повідомлення на транскордонне перевезення непридатних пестицидів. Тому на території України накопичилася величезна кількість таких відходів. За різними даними — до 13 тисяч тонн. І все це — за фактичної неможливості безпечного знищення ще й фальсифікату.
 
«Оскільки постанову вже опубліковано, Мінприроди отримало законодавче підґрунтя для видачі відповідних документів на здійснення транс­кордонного перевезення непридатних засобів захисту рослин на утилізацію. Йдеться про висновок та повідомлення, які дозволятимуть відповідній компанії це здійснювати. Їх мають видати упродовж 10 робочих та 60 календарних днів, відповідно», — коментує Віктор Погорілий.
 
Нагадаємо, постанову КМУ №1212 було прийнято 21 листопада 2018 року. Проте опублікували документ тільки 19 лютого.