Окупанти двічі не пропустили спостерігачів ОБСЄ поблизу Верхньошироківського

22.02.2019
Російські окупаційні війська 20 лютого 13 разів порушили режим припинення вогню, зокрема 11 разів — з озброєння, забороненого Мінськими домовленостями, випустили 125 мін калібрів 120 i 82 мм.
 
Також ворог обстрілював укріплення підрозділів Об’єднаних сил з озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
Також по захисниках вели прицільний снайперський вогонь.
 
Противник обстріляв опорні пункти: двічі з мінометів калібру 120 мм, автоматичних станкових гранатометів i великокаліберних кулеметів — у районі населеного пункту Лебединське; двічі з мінометів калібру 120 мм — поблизу села Водяне; двічі, спочатку з мінометів калібру 120 мм, а пізніше — з ручних протитанкових гранатометів i великокаліберних кулеметів — біля населеного пункту Широкине; зі снайперської зброї — в районі міста Мар’їнка.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» окупанти шість разiв обстріляли позиції підрозділів Об’єднаних сил: двічі з мінометів 82-го калібру, озброєння бойових машин піхоти та гранатометів різних систем — біля селища міського типу Новоолександрівка; двічі з мінометів калібрів 120 i 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу населеного пункту Хутір Вільний; iз мінометів калібру 82 мм, а також зі станкових протитанкових гранатометів i великокаліберних кулеметів — у районі населеного пункту Катеринівка; з мінометів калібру 82 мм, ручних протитанкових гранатометів i великокаліберних кулеметів — поблизу селища Новотошківське.
 
У ході бойових дій один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав смертельне поранення. Підрозділи, які зазнали вогневого впливу противника, відповідали на ворожий вогонь, застосовуючи всі наявнi черговi вогневi засоби. За даними розвідки, в середу одного окупанта знищено та двох поранено.
 
Станом на ранок 21 лютого ворог по наших позиціях вогонь не відкривав. Об’єднані сили надійно контролювали противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню. 

МОНІТОРИНГ

Українська сторона СЦКК повідомляє: збройні формування Російської Федерації та їхні найманці на Донбасі продовжують систематично перешкоджати діяльності міжнародних спостерігачів, забороняючи їм потрапляти на контрольовані бойовиками об’єкти і території.
 
Відповідно до щоденного звіту СММ ОБСЄ від 19 лютого, зафіксовано заборону доступу та інші перешкоди у виконанні мандата Місії.
 
Так, на блокпосту поблизу Верхньошироківського в непідконтрольному владі України районі Донецької області (на північний схід від Маріуполя) озброєний окупант двічі не пропустив патруль Місії через блокпост.
 
В одному з випадків — через законну відмову спостерігачів показати план свого патрулювання. Внаслідок цього міжнародні спостерігачі не змогли провести моніторинг відведення озброєнь i дотримання прав людини у цьому районі.
 
Українська сторона СЦКК вважає неприпустимою ситуацію, коли на тимчасово окупованій території спостерігачі СММ під час своєї діяльності відповідно до Мандата наражаються на активну й систематичну протидію з боку збройних формувань Російської Федерації та їхніх найманців.
 
Такі агресивні дії окупантів призводять до ескалації напруги на лінії розмежування, а також ведуть до подальшого загострення збройного конфлікту на Донбасі.