В окупованому Криму видали підручник, який розпалює ненависть до кримських татар

20.02.2019
В окупованому Криму видали підручник, який розпалює ненависть до кримських татар

Підручник для учнів 10 класу, який розпалює ненависть до кримських татар (Facebook/Elmaz Qırımlı)

У підручнику історії для 10-го класу, який нещодавно з’явився у школах окупованого Криму, містяться висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу, — повідомила на своїй сторінці у «Фейсбуці» правозахисна Human Rights Group.
 
Новоспечений посібник «стверджує», що під час Другої світової війни частина кримських татар зустрічала німецьких окупантів із квітами і вином, а представники кримськотатарського народу були більш активно залучені в колабораціоністську діяльність порівняно з іншими етнічними групами Криму.
 
Також у підручнику є твердження, що кримським татарам у місцях виселення безплатно роздавали їжу, присадибні ділянки та позики на будівництво житла.
 
Ці твердження спірні і не мають масових підтверджень з боку очевидців і потерпілих, але саме вони стали свого часу причиною депортації кримськотатарського народу з Криму.
 
Правозахисники наголошують, що в загальному контексті поданої в підручнику інформації вбачаються прояви мови ворожнечі.
 
«А саме, публікації висловлювань, які ставлять під сумнів загальновизнані історичні факти насильства і дискримінації під час депортації кримськотатарського народу», — уточнюють в заяві.

 
Експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова вважає, що підручник має бути негайно виключений зі списку навчальних посібників.
 
«У наших дослідженнях щодо розпалювання ненависті ми регулярно фіксуємо в підконтрольних Кремлю ЗМІ розпалювання ненависті до кримських татар, українців й інших груп. Використання для цієї мети підручника несе більш серйозну загрозу, адже діти ще більше схильні до впливу пропоганди ненависті, ніж дорослі», — заявила правозахисниця.
 
Не секрет, що у влади Криму дуже ціленаправлена політика розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Адже, починаючи з 2014 року, роблять усе можливе, щоб розколоти кримське співтовариство й створити умови для етнічних конфліктів на побутовому рівні.
 
Також влада Криму робить усе, щоб нівелювати багаторічні досягнення України й Криму у формуваннi міжетнічної толерантності на півострові.
 
І ось наразі ця кишенькова влада вирішила вийти на новий рівень — системи освіти в школах: учбовий предмет «Історія Криму» планують включити в регіональний компонент учбового плану загальноосвітньої школи. 
 
Як вважає керівник Центру просвіти «Альменда» Валентина Потапова — це доволі масштабний вплив, оскільки кількість дітей, котрі можуть почати вивчати кримську історію по цьому підручнику, сягає 10-15 тисяч школярів у рік.
 
«І це лише в тому випадку, — наголошує Потапова, — якщо по цьому «підручнику» вчитимуться тiльки 10-класники. А якщо будуть рекомендації і для інших класів, то кількість різко зросте. Такі мегаманіпуляції свідомістю підростаючого покоління безсумнівно будуть мати серйозні наслідки. Зокрема, трагедія з масовими вбивствами в Керчі напряму пов’язана з масовою мілітаризацією свідомості, й впрова­дження подібних підручників може призвести до злочинів на ґрунті ненависті по відношенню до кримських татар».
 
Щоправда, «депутат» ро­сійської Держдуми від Криму Руслан Бальбек заявив, що цей підручник вилучать зі шкільних та публічних бібліотек. Проте цьому мало віри.
 
Що варто було б знати з історії Криму місцевим школярам, так це те, що за наказом Йосипа Сталіна упродовж 18-21 травня 1944 року радянським тоталітарним режимом було депортовано 191 044 кримських татар у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Приуралля до республік Середньої Азії.
 
Нагадаємо, що в серпні 2018-го в анексованому Росією Криму кількість шкіл із кримськотатарською мовою навчання скоротилася більш як удвічі, а українських шкіл там не залишилося взагалі.