Російські бойові літаки РФ наближаються до українського кордону

19.02.2019
Російські окупаційні війська 17 лютого 10 разів порушили режим припинення вогню.
 
 
При цьому озброєння, заборонене Мінськими домовленостями, застосовували сім разів.
 
 
Загалом противник випустив по позиціях наших військ 55 мін калібрів 120 та 82 мм.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання (ОТУ) «Схід» окупанти п’ять разів обстріляли позиції наших захисників: iз мінометів калібру 120 та 82 мм — поблизу населеного пункту Лебединське, з мінометів калібру 120 мм та озброєння бойової машини піхоти БМП-1 — біля селища Піски, з мінометів калібру 82 мм — у районі населеного пункту Водяне та вдруге, з ручних протитанкових гранатометів i стрілецької зброї; з великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу населеного пункту Павлопіль.
 
У радіусі дій ОТУ «Північ» противник також п’ять разів обстріляв українських захисників: із мінометів калібру 82 мм i великокаліберних кулеметів — поблизу села Катеринівка; двічі, з мінометів калібру 82 мм i станкових гранатометів різних систем — у районі населеного пункту Троїцьке; з ручних протитанкових гранатометів i стрілецької зброї — біля селища Новолуганське; зі стрілецької зброї — поблизу населеного пункту Станиця Луганська.
 
Під час переміщення біля лінії зіткнення в районі селища Травневе 17 лютого в ході виконання завдання за призначенням російські окупанти обстріляли зі станкового протитанкового гранатомета спостережну групу «Світлодарськ 1» української сторони СЦКК.
 
Унаслідок обстрілів тієї доби один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав легке поранення. Підрозділи, що обороняються, придушували ворожий вогонь застосуванням чергових вогневих засобів. За даними розвідки, 17 лютого одного окупанта знищено та п’ятьох поранено.
 
Станом на ранок 18 лютого ворог один раз обстріляв наші позиції у смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» із мінометів калібрів 120 та 82 мм у районі населеного пункту Катеринівка.
 
Об’єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню. 
 
На жаль, не обійшлося без втрат у попередні дні. Так, 15 лютого біля міста Мар’їнка внаслідок влучання протитанкової керованої ракети в автомобіль ЗСУ загинув 37-річний Руслан Кондратюк із 24-ї окремої механізованої бригади ім. Короля Данила.
 
Руслан родом із села Війниця, що на Рівненщині. Контракт із ЗСУ підписав у листопаді 2018 року. Без батька залишилося двоє малолітніх дітей.
 
А 16 лютого під час розмінування на Донеччині загинув рятувальник-сапер, двох поліцейських поранено.
 
Група поліцейських спільно зі співробітниками ДСНС виїхала на виклик про виявлений біля селища Піски Ясинуватського району Донецької області схрон iз боєприпасами. Під час розмінування і вилучення небезпечної знахідки пролунав вибух. 
 
У цей же день поблизу Кримського загинув старший солдат 108-го батальйону 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади 28-річний Сергій Данилейченко: ворожа куля влучила в голову, коли він разом із товаришами  відстрілювався від окупантів. 
 
Додамо, що Росія кинула бойову авіацію на Донбас — кілька днів поспіль їхнi літаки «нарізають» кола вздовж українського кордону.
 
Зокрема, така активність окупанта спостерігається на приморській ділянці фронту. Літаки проходять над баржами з суховантажами, іноді їх супроводжує вертоліт
 
. Траплялося, що високо в небі їхня авіація вибудовувалася в щось подібне до бойової ланки. Іноді літаки не встигали закласти віраж над морем і виконували маневр уже над українською сушею. 
 
«Вони кружляють по колу, доходять десь на відстані до п’яти кілометрів до кордону України, йдуть уздовж кордону України, не перетинаючи його, в морі роблять розворот і йдуть по колу», — розповів заступник командувача ООС по авіації і ППО Дмитро Карпенко.
 
У командуванні кажуть, що маневрували російські Іл-20 i А-50. При цьому запевняють, що повітряні кордони не перетинали.