Марсохід Opportunity визнали втраченим: він відслужив 15 років

15.02.2019
Марсохід Opportunity визнали втраченим: він відслужив 15 років

(Марсохід створювали для роботи впродовж 90 днів, а прослужив він багато років.)

Через 15 років після початку місія американського марсохода Opportunity («Нагода») офіційно завершена.
 
 
Про це повідомили представники Національної аерокосмічної агенції США (НАСА).
 
 
У червні 2018 року «Оппі», як його лагідно по-батьківськи називали співробітники НАСА, потрапив у піщану бурю, і відтоді з марсоходом не вдавалося налагодити зв’язок.
 
 
Унаслідок бурі живлення батарей марсохода опустилося нижче 24 вольт, тобто умовно робочого стану апаратури.
 
Керівник місії Джон Каллас констатував, що «Оппі» впав у «сплячку», але висловив сподівання, що апарат таки «прокинеться».
 
За місяці, що минули відтоді, апарат так і не дав про себе знати. Оскільки спроби відновити «контакт» не вдалися, через вісім місяців науковцям довелося визнати: космічний апарат втрачено. 
 
За час своєї місії «Оппі» зміг відправити на Землю безліч важливих даних. Так, через короткий час після приземлення в 2004 році марсохід надав ученим результати аналізу ґрунту, які дозволили встановити, що на Марсі була вода. 
 
Інженери НАСА від початку створювали Opportunity лише для роботи впродовж 90 днів. Натомість невеличкий марсохід виявився на диво стійким і вірно прослужив 14 років.
 
Хоча йдеться лише про машину, прощання з марсоходом — це «дуже важко, дуже сумно», заявив керівник місії Джон Каллас на прес-конференції. 
 
Ще один апарат для дослі­дження Червоної планети Spirit («Дух») замовк 2010 року, через шість років експлуатації на поверхні планети.
 
Втім місія НАСА з вивчення Марса триває: зараз там перебувають два апарати — марсохід Curiosity («Цікавість»), який працює з 2012 року, і зонд InSight («Проникливість») — найновіший апарат, який досяг планети в 2018 році.