На Черкащині діри на відремонтованих дорогах лататимуть за гарантією

13.02.2019
На Черкащині діри на відремонтованих дорогах лататимуть за гарантією

Черкаські дороги, які минулоріч стали притчею во язицех автомобілістів, обіцяють відремонтувати. (Фото з сайта i.vikka.ua.)

Зима ще не закінчилася, а черкаські дороги, відремонтовані минулого року, знову в ямах.
 
 
«Виявлені недоліки на нещодавно відремонтованих дорогах на Черкащині виправлятимуть підрядники у межах п’ятирічного гарантійного терміну», — обіцяє заступник голови Черкаської облдержадміністрації Костянтин Омаргалієв.
 
 
За його словами, середні поточні ремонти комплексно обстежать після зими, коли повністю розмерзнеться земля і зійдуть весняні води, щоб зафіксувати деформації проїжджої частини, узбіччя та розмітки.
 
«При виявленні дефектів формуватимемо акт та звертатимемося до підрядника, відповідального за ремонт. Перевірки проводитимемо спільно з громадськістю», — наголошує Омаргалієв.
 
І закликає черкаських водіїв фіксувати вирви на дорогах та повідомляти про це через диспетчерів Служби автодоріг області або в ОДА.
 
Як розповіли «Україні молодій» в облдержадміністрації, торік на дорогах державного значення Шевченкового краю виконали робіт більш як на мільярд гривень.
 
Тільки поточні ремонти та рекон­струкція державних доріг загального користування обійшлися бюджету в 700 мільйонів.
 
Це — 95 відсотків плану, затвердженого постановою Кабміну. Наприклад, удалося відремонтувати дороги, які є пріоритетними для області — М-12 Стрий—Тернопіль—Кропивницький—Знам’янка, де ввели в експлуатацію 27,7 кілометра оновленого шляху.
 
На минулорічних об’єктах завершено поточні середні ремонти та введено експлуатацію ще майже 60 кілометрів трас.
 
Уперше за останні десять років реконструйовано державним коштом сорокаметровий шляхопровід, збудований ще у 60-х роках минулого століття. Окрім того, ліквідували понад 120 тисяч квадратних метрів ямковості. Щоправда, уточнюють в ОДА, потребують ремонту значно більші площі доріг — 800 тисяч метрів квадратних. Тому інтенсивні дорожні роботи продовжаться.
 
«Ми затвердили перелік місцевих доріг, які ремонтуватимуть цьогоріч, — це понад 200 об’єктів. Формували його за принципом прозорості, залучаючи як посадовців місцевих адміністрацій, так і депутатів усіх рівнів», — повідомив Костянтин Омаргалієв.
 
За його словами, на проведення ремонту місцевих доріг Черкаська область уже має 488 мільйонів гривень. За поданнями райдержадміністрацій сформували перелік об’єктів, які першочергово потребують ремонту.
 
46 мільйонів гривень зі згаданої суми спрямують на капітальні ремонти. Розподіл коштів, запевнив Омаргалієв, прозорий і рівнозначно враховує інтереси всіх.
 
Не буде такого, що в одному районі відремонтують доріг на 60 мільйонів гривень, а в іншому — на 10, усе розраховують за чіткою формулою.
 
Нині підготовлений документ погоджує Укравтодор, опісля його розгляне Бюджетний комітет Верховної Ради.
 
Після остаточного узгодження візьмуться за середній поточний та капітальний ремонт доріг місцевого значення в області.
 
Розпочати його планують разом iз роботами на дорогах державного значення, коли настануть сприятливі погодні умови.