Українські тенісистки ще на рік залишаться у Першій групі Євро-Африканської зони Кубка федерації

12.02.2019
Українські тенісистки ще на рік залишаться у Першій групі Євро-Африканської зони Кубка федерації

Молоді українські тенісистки не змогли допомогти збірній виграти турнір у Зеленій Гурі. (Фото з сайта ftu.org.ua.)

Після завершення матчів групового етапу в Зеленій Гурі капітан жіночої збірної України Михайло Філіма не став вдаватися до дипломатії, а прямо заявив, що в Польщі його команда досягла негативного результату, адже не змогла вибороти право на участь у «плей-оф» Другої світової групи Кубка федерації.
 
 
Посівши в своїй «пульці» в протистоянні з командами Швеції, Болгарії та Естонії друге місце, українська збірна й наступний рік знову проведе в Першій групі Євро-Африканської зони КФ.
 
 
«Ключовий поєдинок для збірної ми грали в перший день — проти шведок. Як ми й передбачали, він був найважливішим для нас. Прикро, що ми його програли. А в наступні дні чудес не сталося», — наголосив Філіма.
 
Після невдачі в протистоянні зі Швецією, де, нагадаємо, синьо-жовті програли два з трьох поєдинків, українські тенісистки змогли виграти у Болгарії (2:1) та Естонії (3:0), проте скандинавки, отримавши на старті змагань фору у вигляді перемоги над фаворитом квартету, свого шансу виграти «пульку» не втратили.
 
Щоправда, у наступному етапі, де вирішувалася доля путівки до «плей-оф» Другої світової групи, шведки програли збірній Росії, проте на турнірні перспективи «синьо-жовтих» та, що головне, їхній душевний стан це вплинуло мало.
 
Приміром, розгромно програвши шведці Петерсон (0:6, 2:6), друга ракетка України Леся Цуренко, котра на турнірі в Польщі мала статус лідера «синьо-жовтих», заявила, що то був її останній поєдинок за збірну.
 
«Сподіваюся, що це було сказано на емоціях, і Леся змінить свою думку», — відзначив Філіма. 
 
Після демаршу рейтинг-лідера своєї команди в наступних матчах Михайлу Філімі довелося зробити ставку на молодих Даяну Ястремську та Марту Костюк.
 
Загалом, перевершити в групі болгарок та естонок «синьо-жовтим» також допомогли Надія Киченок (котра грала матчі в парі) та Катерина Козлова.
 
А от у поєдинку, як висловився капітан «синьо-жовтих», за рейтингові очки українські збірниці здобути перемогу для своєї команди не змогли, поступившись у матчі за третє місце на турнірі його господаркам — полькам.
 
Вирішальним у цьому матчевому протистоянні став поєдинок дуетів Росольська/Святек — Козлова/Костюк, в якому в напруженій боротьбі — на «тай-брейку» в заключному сеті — тріумфували представниці Польщі.
 
Як і у випадку з українською командою, котра до Польщі прибула без найсильнішої тенісистки країни (нагадаємо, що свою відсутність у Зеленій Гурі Еліна Світоліна пояснила небажанням загострити стару травму), польки домашній турнір також грали без своєї прими.
 
У минулому сезоні краща теніситка в історії польського тенісу Агнешка Радванська заявила про завершення кар’єри, відтак у Зеленій Гурі «червоно-білі» покладалися на дівчат iз другої сотні рейтингу WTA – Ігу Святек (141-й номер) та Магдалену Фрех (180).
 
Фрех непогано проявила себе в матчі з Козловою, перегравши 126-ту тенісистку світу з рахунком — 3:6, 7:5, 6:2.
 
Натомість Святек програла Ястремській (34-й номер WTA) — 6:7, 4:6.
 
Виявити ж сильнішого в своєму тенісному протистоянні Україні та Польщі допомогло парне протистояння, в якому, до слова, наші тенісистки не використали три «матчболи».
 
«Дуже емоційний матч. На майбутнє ми шукали якісь інші варіанти пари, щоб усі дівчата отримували досвід гри вирішальних матчів на центральному корті, і я вважаю, що Козлова та Костюк сьогодні віддали все, що могли. Так склалося, що нам не вдалося реалізувати три матчболи», — підсумував Філіма.