На ЧС з фристайлу та сноубордингу українські спортсмени здобули два «срібла»

07.02.2019
На ЧС з фристайлу та сноубордингу українські спортсмени здобули два «срібла»

Сноубордистка із Закарпаття Аннамарі Данча (перша ліворуч) — срібна призерка ЧС-2019. (Фото з сайта noc-ukr.org)

Після виграшу Олександром Абраменком олімпійського «золота» на зимових Іграх-2018 у Пхенчхані цілком закономірно було очікувати від нього успішного виступу й на цьогорічному чемпіонаті світу.
 
 
В американському Парк-Сіті, котий приймав «мундіаль»-2019, тридцятирічний фристайліст iз Миколаєва виявився на висоті.
 
 
Показавши впродовж змагальної сесії стабільні й висококласні стрибки, олімпійський чемпіон заслужено, вперше у своїй кар’єрі, піднявся на планетарний п’єдестал, ставши віце-чемпіоном світу 2019 року.
 
Олімпійський чемпіон ОІ-2018 з лижної акробатики миколаївець Олександр Абраменко 
поповнив свою колекцію «сріблом» світової першості 2019 року.
Фото з сайта xsport.ua.
 
До фіналу за підсумками кваліфікації Абраменко пройшов iз другим результатом. Перед своєю заключною спробою у суперфіналі Сашко посідав лише п’яте місце.
 
Однак класно виконавши «на десерт» надскладний стрибок iз трьома сальто, український фристайліст отримав від суддів високий бал — 126,24, котрий дозволив йому здобути історичну нагороду.
 
Власне Абраменко став першим серед вітчизняних фристайлістів-чоловіків та другим в українському фристайлі загалом (після своєї землячки Ольги Волкової, котра в 2011 році в тому ж таки Парк-Сіті виграла «бронзу»), кому вдалося потрапити в призи на світовій першості.
 
Відзначимо, що «золото» ЧС-2019 дісталося росіянину Максиму Бурову, котрий за свій фінальний стрибок отримав 130,09 бала.
 
А «бронзу» отримав переможець кваліфікації — швейцарець Ное Рот (125,22). Так само, за медалі «мундіалю» боролася й представниця вітчизняної лижної акробатики Ольга Полюк, проте піднести сюрприз своїм уболівальникам та наставникам досвідчена спортсменка з Хмельницького не змогла, посівши на чемпіонаті світу з фристайлу та сноубордингу почесне сьоме місце.
 
Водночас сенсаційний результат на ЧС у Парк-Сіті показала інша українка — сноубордистка Аннамарі Данча. 
 
Спочатку представниця Закарпаття переписала історію виступів українців в олімпійській дисципліні — паралельному гігантському слаломі, де вона показала шостий результат.
 
Утім головним досягненням Аннимарі на ЧС у Парк-Сіті все ж стало її досягнення в паралельному слаломі.
 
Він хоч і не входить до програми олімпійських ігор, однак срібна медаль, виграна Данчею в цій дисципліні, стала першою в історії виступів українців на сноубордингових «мундіалях».
 
Цікаво, що кваліфікаційний відбір Данча завершила з 15-м результатом. Але у медальній боротьбі, котра проходить на вибування, Аннамарі була нестримною.
 
У 1/8 фіналу вона перемогла володарку другого кваліфікаційного часу — німкею Чейен Лох. У чвертьфіналі представниця Закарпатського регіону випередила в спуску Олександру Крол iз Польщі, а в півфіналі Аннамарі виявилася швидшою за бронзову призерку ОІ-2018, німкеню Рамону Хофмайстер.
 
Швидшою ж за Данчу того дня була лише швейцарка Юлія Цогг, котра залишила для української сноубордистки статус віце-чемпіонки світу з паралельного слалому.