В Америці посилять боротьбу з «пологовим туризмом»

06.02.2019
В Америці посилять боротьбу з «пологовим туризмом»

У Сполучених Штатах так званий «пологовий туризм», коли жінки приїздять народжувати, аби дитина автоматично набула громадянства цієї країни, набуває дедалі більших масштабів.

 

І ця тенденція стала останнім часом предметом прискіпливішого зацікавлення американської влади, повідомляє інформагенція ПАП.

 

Започаткована в Каліфорнії акція вкладається в русло дій президента США Дональда Трампа з метою покласти край нелегальній iммiграції. 

«Такі випадки стосуються широкої гами злочинних програм, які мають на меті порушення наших імміграційних законів, прав, що дозволяють приймати закордонних гостей», -— пояснив прокурор США округу Центральної Каліфорнії Нік Ханна.
 
Пологи можуть стати обґрунтованою причиною приїзду до Сполучених Штатів, наприклад, через медичні показники.
 
Але при цьому варто надати відповідні документи та докази фінансової здатності породіллі покрити видатки за опіку. Приховування справж­ньої причини мети приїзду може розглядатися як візове шахрайство.
 
Пологовим туризмом найбільше користуються заможні китайці з середнього класу. Цей прецедент набирає масового характеру.
 
В Каліфорнії створюють фірми, які пропонують нелегально, за дуже високу оплату, подібні послуги. 
 
Американська влада не веде офіційну статистику подібних практик, але, як випливає з досліджень консервативного Центру вивчення імміграції, в США щороку таким чином народжується близько 36 тисяч дітей. Інші дослідження вказують цифру навіть 60 тисяч. 
 
Народжених унаслідок пологового туризму дітей часто називають «якорними». У майбут­ньому вони мають стати тим «якорем», тримаючись за який їхні батьки здобудуть право на постійне проживання у США.
 
Іншим мотивом є легкий доступ до публічної освіти та охорони здоров’я. Часом батьки діють через бажання обійти теперішню політику Китаю, який дозволяє подружжю мати лише двоє дітей. 
 
З огляду на стрімко зростаючу кількість пологових візитів, попере­джені американські прикордонні служби підсилили в останні роки контроль підозрілих вагітних жінок в аеропортах.
 
Відтак зростають випадки відмови їм у в’їзді до країни.
 
Оскільки блокування нелегальної iммiграції стало ключовим елементом політики Трампа, відтак є ідея взагалі ліквідувати гарантоване 14-ю поправкою до Конституції право автоматичного надання американського громадянства народженим у США дітям. 
 
Інтерес американських ЗМІ до пологового туризму підсилився внаслідок перших арештованих з цієї причини осіб.
 
Їм висунуто обвинувачення у «змові з метою здійснення iммiграційних шахрайств, міжнародного відмивання грошей та викрадення особистих даних». 
 
За повідомленням міністерства юстиції США, власниця фірми You Win USA («Ти виграєш США») Доньюань Лі інструктувала жінок, як перехитрити чиновників iммiграційних служб і дістатися до США. Китаянки платили їй від 40 до 80 тис. доларів за перебування у розкішних апартаментах та витрати, пов’язані з пологами.
 
Впродовж двох років Лі отримала три мільйони доларів за обслуговування понад 500 клієнток. 
 
Власники іншої подібної фірми — USA Happy Baby «Щасливе дитя США») — Майкл Вей Ю та Чжин Донь брали з ВІП-клієнтів до 100 тис. доларів. Упродовж 2013-2014 років вони отримали з Китаю таким чином 3,4 млн. доларів. 
 
Федеральна прокуратура США також висунула обвинувачення 16 іншим особам, які, ймовірно, втекли за кордон. Вони були пов’язані з пологовим туризмом у Південній Каліфорнії. Зокрема, триває слідство стосовно фірми Star Baby Care («Турбота про зоряне дитя»). 
 
За інформацією американських ЗМІ, розпочаті випадки слідства є лише вершиною айсберга.
 
«Ми говоримо про три випадки в Лос-Анджелесі, а насправді їх є не менше 300», — оцінює в одному з інтерв’ю спеціальний агент iммiграційного бюро (ICE) Марк Зіто.
 
Вагітні жінки прибувають не лише на континентальну частину США, а й на Гаваї та Сайпван, другий за розміром острів в архіпелазі Маріанських островів у Тихому океані.
 
Вони є територіями-домініонами США, і наро­джені на них діти також автоматично стають американськими громадянами.
 
Не варто думати, що народити дитя в США рвуться лише китаянки. Така афера дуже популярна і серед заможних українок. За право бути американізованою вони готові платити грубі гроші.
 
Бізнес квітне і ні від кого не ховається. Досить задати в інтернеті запит — і перед вами десятки пропозицій від агенцій про те, як народити в США й отримати дитину-«квиток» до цієї країни.