Відома українська спринтерка Наталя Погребняк прийняла російське громадянство

06.02.2019
Відома українська спринтерка Наталя Погребняк прийняла російське громадянство

Харківська спринтерка Наталя Погребняк тепер виступає за Росію. (Фото з сайта unian.net.)

Про 20-річну уродженку Хабаровського краю Катерину Бех, котра на нещодавньому юніорському чемпіонаті світу здобула дві золоті нагороди, говорять як про нову зірку українського біатлону.
 
 
Ставши в 2018 році разом зі своїм тренером Іллєю Лопуховим під український прапор, талановита біатлоністка може стати тим локомотивом, котрий допоможе збірній України вийти на гідний рівень перед зимовою Олімпіадою-2022 в Пекіні.
 
 
При цьому окремі українські біатлонні експерти називають Катерину Бех рятівницею керівника вітчизняного біатлону Володимира Бринзака.
 
Після численних і не надто вдалих спроб iз натуралізації російських біатлоністів чергова ставка керманича ФБУ на вихованців російського біатлону нарешті зіграла.
 
І нехай на дорослих стартах Бех навряд чи зможе продемонструвати такий же високий результат, як і на юніорському чемпіонаті світу, за словами Володимира Бринзака, потенціал перспективної екс-росіянки, котра, до слова, стала восьмою в спринті на дорослому чемпіонаті України, йому добре відомий.
 
Зрештою, підготовка до зимових Ігор-2022 у Пекіні лише починається, відтак, за сприятливих умов, Катерина Бех зможе перетворитися на лідера національної збірної України.
 
Інша справа, що за відсутності належної конкуренції всередині синьо-жовтої команди стрімкого прогресу може й не трапитися.
 
Відсутність в Україні належної біатлонної інфраструктури не дозволяє народжуватися в нашій країні в достатній кількості новим талантам.
 
Утім, думається, задля успішного виступу на майбутній Олімпіаді ФБУ створить для потенційного олімпійського медаліста «тепличні умови».
 
Головне, аби самій біатлоністці ніщо не заважало досягти для своєї нової країни максильного результату.
 
Харків’янка Наталя Погребняк до останнього часу вважалася одним із ключових членів у складі спринтерської команди України. У 2010 році у складі естафетної четвірки (4 по 100 м) вона стала чемпіонкою Європи, а наступного року разом із партнерками по спринтерському квартету на ЧС здобула «бронзу».
 
Загалом, досвід 30-річної спортсменки міг стати в нагоді ще не одній юній бігунці зі збірної України.
 
Однак днями стало відомо, що Погребняк є громадянкою Росії й уже отримала дозвіл Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій для виступів під новим прапором.
 
Пояснюючи свій вибір, Наталя розповіла, що причиною для зміни громадянства стали сімейні обставини, оскільки вона одружена з російським спортсменом (стрибуном потрійним) Дмитром Сорокіним.
 
«Без громадянства я не могла перебувати в Росії більше 90 діб. Тож єдиний варіант бути поряд iз чоловіком та дитиною — це зміна паспорта. До того ж у нових реаліях стало дуже тяжко їздити з Харкова до Краснодара — дорога займала близько доби. Це, зрештою, мало б колись закінчитися», — відзначила Погребняк.
 
За словами спринтерки, в українській легкоатлетичній федерації до її вибору по­ставилися з розумінням, хоча в соцмережах, після того, як ІААФ дозволила їй виступати за Росію, з’явилися неоднозначні коментарі.
 
Наостанок варто додати, що на міжнародній арені Погребняк змагатиметься в статусі нейтрального атлета, оскільки Російська федерація легкої атлетики продовжує перебувати під «допінговими» санкціями ІААФ.