Солодкий смак влади: президент Венесуели попри все відмовляється залишити посаду

05.02.2019
Солодкий смак влади: президент Венесуели попри все відмовляється залишити посаду

Каракас у суботу: близько 160 тисяч людей вийшли на вулиці столиці.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро відхилив ультиматум європейських держав щодо оголошення у країні нових президентських виборів.

 

Увечері в неділю, 3 лютого, коли спливав термін, який встановили європейські країни, Мадуро повторив свою відмову.

 

«Вони намагаються загнати нас ультиматумами в кут, аби примусити нас до надзвичайної ситуації конфронтації», — заявив він в ефірі іспанського телеканалу La Sexta. Він додав, що не буде «піддаватися тиску».

Водночас президент Венесуели підтримав проведення зустрічі контактної групи з представників країн Латинської Америки та ЄС у столиці Уругваю Монтевідео, оскільки це може привести до «діалогу між венесуельцями для розв’язання наших питань». Він також знову закликав опозиційного лідера Хуана Гуайдо до переговорів, які той раніше відкинув.
 
Cім держав ЄС, які висунули ультиматум Мадуро, 4 лютого оприлюднили спеціальну заяву.
 
Представники влади одразу кількох країн ЄС заявили, що вважають опозиційного лідера Хуана Гуайдо президентом Венесуели.
 
З такими заявами ФРН, Франція, Швеція, Британія, Іспанія, Австрія та Латвія виступили в понеділок після того, як Мадуро відмовився провести дострокові вибори президента.
 
Також цього дня планували зустріч представників держав так званої «Групи Ліми» (Канада та 13 латиноамериканських країн) в Оттаві щодо ситуації у Венесуелі та подальших дій. 
 
А перше засідання Міжнародної контактної групи країн Європейського Союзу і Латинської Америки з приводу кризи у Венесуелі відбудеться 7 лютого у Монтевідео.
 
Про засідання контактної групи, присвячене ситуації у Венесуелі, повідомили очільниця дипломатії ЄС Федеріка Могеріні та президент Уругваю Табаре Васкес.
 
У спільній заяві вказано, що зустріч в уругвайській столиці відбудеться на міністерському рівні.
 
Контактна група складатиметься iз представників Європейського Союзу та восьми держав-членів ЄС: Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Португалії, Іспанії, Швеції та Великої Британії і чотирьох країн Латинської Америки: Болівії, Коста-Рики, Еквадору та Уругваю.
 
У документі наголошується, що мета зустрічі — «сприяти створенню умов для політичного і мирного процесу, який дозволить венесуельцям прийняти рішення щодо їхнього майбутнього шляхом проведення вільних і прозорих виборів, згідно з Конституцією». 
 
Водночас Вашингтон не виключає військового втручання в ситуацію у Венесуелі. Про це президент США Дональд Трамп заявив в інтерв’ю телекомпанії Сі-Бі-Ес, що вийшло в ефір у неділю, 3 лютого.
«Це, безперечно, один iз варіантів», — сказав він. Трамп додав, що відхилив прохання венесуельського президента Ніколаса Мадуро про зустріч. «Ми дуже далеко зайшли в цьому процесі», — пояснив він свої дії.
 
У суботу, 2 лютого, в Каракасі відбувся черговий антиурядовий мітинг. Близько 160 тисяч людей вийшли на вулиці столиці з вимогами відставки Мадуро.