Україна у 15 разів наростила інвестиції в «зелену» енергетику, але досі відстає

05.02.2019
Україна у 15 разів наростила інвестиції в «зелену» енергетику, але досі відстає

Стимулювати розвиток поновлюваної енергетики в Україні має «зелений пакет»: законопроекти, що їх зараз готує Верховна Рада. (Фото з сайта dronarium.com.ua.)

Упродовж минулого року Україна закупила енергоресурсів на 12 млрд. доларів: величезна сума як для нашої держави.

 

Але окрім виведення коштів за кордон, ми отримали від’ємний торговельний баланс, а це значить додаткові проблеми для курсу гривні, робочі місця, які ми «створюємо» за кордоном, та мінус податки до державного бюджету. 

 

Тим часом необхідна нам енергія знаходиться буквально на відстані витягнутої руки: вітер, сонце...

 

До того ж технології, які дозволяють використати цю енергію для наших потреб, постійно дешевшають. А у світі періодично з’являються нові ініціативи з переходу на чисту енергетику. 

 

Заробити на сонці

 

Один із таких ініціаторів — співачка Руслана, яка нещодавно отримала сертифікат амбасадора вiдновлюваної енергії у світі.
 
Сталося це на глобальному саміті WindEnergy Hamburg 2018, де генеральний секретар Всесвітньої вітроенергетичної асоціації Штефан Гзенгер вручив українській співачці відповідний документ. 
 
«Я хочу звернутися до всіх і пообіцяти, що буду займатися питанням переходу людства на 100% відновлюваних джерел енергії у форматі 24/7. Я зроблю все, що від мене буде залежати, щоб це сталося якомога швидше. Я закликаю всіх не забувати про поновлювані джерела енергії... Для кожної людини перехід на чисту енергію означає в тому числі і відмову від штучних речей, від наркотиків. Для всього людства і всієї планети це означає відмову від ядерної енергії, використання вугілля, нафти і газу — повна відмова від цієї «темної» енергії і збудованої на ній системи. Вона руйнує все наше життя», — заявила Руслана Лижичко, зазначивши, що її місія — зробити поновлювану енергію найбільш популярною у світі.
 
«У мене є програма і план дій. Я хочу, щоб кожна людина на цій планеті задалася питанням, яку енергію вона використовує. У нас достатньо сил і можливостей змінити це, — додала Руслана.
 
— Платити за енергію — це минуле століття. Перейти на чисту енергію зовсім неважко, просто люди не мають цієї схеми. Її впровадити не так просто, навіть у розвинених країнах, адже ніхто не хоче Renewable випускати, як Джина з пляшки. Адже тоді ніхто не захоче «оплачувати» за енергію, знаючи, що можна мати свою. Тоді не потрібна буде жодна комуналка, адже твоє світло, тепло твоє, а якщо електрична машина, то ти взагалі не їздитимеш на автозаправку».
 
Співачка переконана, що для українців, які мають Чорнобиль, чиста енергія повинна стати основною, і, тим більше, з української підприємливістю втілити такі проекти буде простіше. З цією енергією можна не тільки економити, а й заробляти. 
 
«Українці — підприємці. Ми хочемо мати щось своє. Тому ми переконані, що енергетичні кооперативи точно приживуться у наших реаліях. Люди можуть об’єднатися, взяти кредит у банку і поставити власні сонячні панелі, які за кілька років окуплять себе. Територіальні громади можуть не просто давати дозвіл ставити на своїй території енергополя, а можуть брати кредити, ставити самі енергетичні поля і працювати на себе. Ми будемо показувати людям ці практичні схеми. На наступний рік заплановано два великі енергетичні форуми. Зараз для мене ця ідея навіть вище за музику», — заявила посол, додавши, що така ініціатива може врятувати села.
 
Адже, коли, за її словами, молода людина зрозуміє, що у своєму селі можна мати ресурс у вигляді власного енергетичного поля, який ніколи не отримаєш у місті, то залишиться жити в цьому селі.
 

Нові технології — відповідальність перед нащадками

 

За міжнародним досвідом, ідею чистої енергетики у державах, які тільки стають 
на цей шлях, популяризують відомі люди — амбасадори.
Фото з сайта tsn.ua.
 
Нещодавно за ініціативи Руслани у Києві відбувся форум за участю представників влади та керівників асоціацій вiдновлюваної енергетики, на якому намагалися знайти шляхи імплементації передової ідеї українські реалії. 
 
«У мене четверо онуків, — найменшій внучці 2,5 місяця, і я хочу, щоб вона прожила сто років. Тож моя відповідальність як щирого, люблячого дідуся — забезпечити її комфорт на сто років уперед, — сказав в.о. голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.
 
— І така відповідальність стосується кожного з нас: ми мусимо думати, на якій планеті й у яких умовах житимуть наші діти. Деякі події, що сьогодні відбуваються на планеті, носять катастрофічний характер. Це і температура мінус 53 градуси у Сполучених Штатах Америки, і плюс 50 градусів, яка тримається сьогодні в Австралії, де гинуть дикі звірі. Ці перепади з’явилися не просто так». 
 
На думку Домбровського, — це все проблеми глобального потепління, яке ми ще, може, і не відчуваємо так гостро у своєму житті.
 
«Хоча, я думаю, ми бачимо, що останнім часом навіть у нас усе тепліше і тепліше з кожним роком. У 2018 році в Україні було побито всі температурні рекорди, — продовжив нардеп.
 
— Цікавий нюанс: вісім ключових публікацій «Бі-Бі-Сі» із десяти присвячені саме екологічному апокаліпсису. І це змушує нас усіх задуматися. І тому ми змушені ухвалювати правильні рішення. Україна, як відомо, підписала Паризьку угоду, Верховна Рада однією з перших у світі ратифікувала її, ми беремо активну участь у кліматичних конференціях у світі. І робимо це не просто так. Давайте згадаємо, які пожежі трапилися торік у Каліфорнії, які в Іспанії, давайте подивимося на наші Карпати, які сохнуть, на наші хвойні ліси: відбувається дуже серйозний дисбаланс в екологічному різноманітті». 
 
Як зазначив Домбровський, такий розвиток подій, безумовно, впливатиме на аграрну і екологічну політику держави.
 
«Дуже добре, що на сьогоднішній день — при всіх проблемах української енергетики, атомної, теплової, гідро — ми маємо відносно чисту водневу енергетику. Адже 55% — це частка атомної енергетики в Україні, — зазначив Домбровський.
 
— Але при цьому треба розуміти, що чиста вона відносно. Вона не є чистою з точки зору екології. Тому завдання «100% вiдновлюваних джерел енергії», яке ставлять перед собою галузеві асоціації та деякі держави, я вважаю дуже правильним і своєчасним. Це цифра, до якої має йти кожна цивілізована держава. Чи буде це завтра в Україні? Чи буде через рік? Не буде. Але це модель, яку ми маємо однозначно втілювати».
 

«Зелений пакет» стимулює нові технології

 

Близько 35% енергогенерації у нашій країні — це теплова генерація.
 
«При цьому варто зауважити: вся українська теплова генерація була збудована щонайменше 40 років тому, терміни експлуатації вугільних блоків вже давно спливли; вони зношені як у фізичному, так і в моральному плані, — каже в.о. керівника профільного комітету.
 
— Ніде на зовнішньому ринку сьогодні ви не знайдете глобальної інституції, яка фінансуватиме вугільну галузь. За винятком хіба що китайських грошей, які приходять зі своїми вугільними і тепловими технологіями. 
 
Тому, з іншого боку, наша планета за одну добу отримує сонця стільки, скільки світова економіка споживає за рік. Це свідчить, що енергія у нас є. Технології сьогодні дешевшають. Сьогодні технології вiдновлюваної енергетики і ціна чистої енергії де-факто порівнялася з ціною традиційного викопного палива. 
 
Наше завдання — цю тенденцію підтримати, збудувати ключові елементи державної політики у питаннях екологічної та енергетичної безпеки. щоб ми чітко розуміли, що ми маємо очікувати в 2025 році, в 2035-му і в 2050 році». 
 
Зараз у профільному комітеті Верховної Ради підготовлено до першого читання законопроект про нову модель розвитку вiдновлюваної енергетики.
 
«Ми хочемо імплементувати у життя засадничі моменти, зокрема, проводити аукціони, для того, щоб зменшити ціну на чисту електричну енергію, — пояснює Олександр Домбровський.
 
— Водночас ми зараз формуємо так званий «зелений пакет», який ми будемо лобіювати в українському парламенті. Пакет включатиме такі напрямки: закон про розвиток зеленої енергії, закон про біоетанол — оскільки тільки в минулому році Україна імпортувала світлих і темних нафтопродуктів на 5,5 млрд. доларів, а біоетанол і біодизель — це саме той ресурс, який ми можемо виробляти самі. І кошти залишатимуться в українській економіці». 
 
Плюс закони, які мають додати мотивації для розвитку електромобілізації України. Насамперед електромобілів. Адже тільки зменшення ввізного мита на імпортовану техніку законодавці вважають недостатнім
 
. «Ми зараз стоїмо на переключенні цивілізаційних цінностей, — резюмував Олександр Домбровський. — Ми ніколи не звертали великої уваги на екологію, але сьогодні вже не можемо дозволити собі такої розкоші; ми мусимо формувати нову культуру, яка полягає в чистій, зеленій енергетиці». 
 

Литва: починає і перемагає...

 

«Сьогодні існує міф, що нібито традиційні джерела енергії є дешевшими у порівнянні з вiдновлюваними, — каже голова правління Біоенергетичної асоціації України Геогрій Гелетуха.
 
— Ось, наприклад, інформація про нібито низьку вартість атомної енергетики. Так, нині вона є дешевою, але лише у випадку, якщо йдеться про блоки, збудовані 20-30 років тому. Якщо ж ми збудуємо нову атомну електростанцію, її енергія буде дорожчою, ніж вироблена на вітрі, сонці і навіть біомасі».
 
Ще одне важливе питання: чи нашій державі реально саме досягти амбітної цілі про перехід на 100 відсотків на відновлювані джерела енергії?
 
«Є країни, які мають офіційну стратегію досягти такого показника. Назагал це багаті країни: Швеція, Данія... Хтось із них поставив собі за мету впоратися із завданням до 2035 року, хтось — до 2050 року, — зауважує Гелетуха.
 
— Я візьму країну, яка близько до нас, — Литву. Ми в 1990 році мали приблизно однакові умови в енергетичній сфері. Литва розпочала свій шлях енергомодернізації з 2010 року: почала активно використовувати біомасу для опалення. В 2010-му вона виробляла всього 10% тепла із біомаси. А торік ця цифра сягнула 70%. Зараз у Литві споруджують iще низку котелень і ТЕЦ на біомасі. І як тільки їх здадуть в експлуатацію, загальна цифра сягне 80%... Офіційну дату досягнення 100% у них заплановано на 2040 рік. Тобто за тридцять років вони повністю перейдуть на ВДЕ. Це впродовж одного покоління!». 
 
На думку Гелетухи, це реально зробити і в нас, — якщо ми підемо цим напрямом. 
 
«Перехід на нові джерела енергії зменшить напругу у світі, — припиняться війни за ресурси. Адже за сонце, вітер і біомасу воювати не треба, — каже голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.
 
— Глобальне потепління — це важлива тема, адже бізнес сьогодні розуміє: зелена енергетика є енергетикою майбутнього. Так є у всьому світі. Якщо взяти останній звіт агенції «Блумберг», то можна знайти цікаву цифру: станом на сьогодні інвестицій у вітрову і сонячну енергетику було на 30 млрд. доларів». 
 
Україна також у тренді, — за останній рік ми у 15 разів збільшили кількість інвестицій саме у вiдновлювані джерела енергії.
 
«Хоча співвідношення зовсім не на нашу користь: усього 2,1 млрд. у порівнянні з 30. Ми сьогодні йдемо на рівні Марокко, В’єтнаму, тобто держав, які тільки починають збільшувати виробництво енергії і тепла із вiдновлюваних джерел», — каже Конеченков.
 
Утiм перспективи у нашої держави є, і якщо буде ініціатива знизу, підкріплена відповідними законодавчими актами, Україна зможе здійснити енергетичний прорив.