Спецслужби США назвали спроби впливу Росії на вибори в Україні однією з глобальних загроз-2019

01.02.2019
Спецслужби США назвали спроби впливу Росії на вибори в Україні однією з глобальних загроз-2019

Ден Коутс застерігає світ і Україну.

Директор Національної роз­відки США Ден Коутс до слухань Комітету Сенату США з розвідки 29 січня представив масштабний звіт розвідувальних служб США щодо основних загроз, що постають перед світом.

 

Одна з цих загроз — Росія, яка вживає заходів проти єдності західних структур безпеки.

 

Документ також містить попередження про китайське i російське шпигунство та кібератаки на енергетичну інфраструктуру США. Порушники спокою — Китай, Росія і Північна Корея

На думку американських розвідувальних служб, Китай i Росія активно змагаються зі Сполученими Штатами в гонці за технологічне та військове панування.
 
Москва робить усе можливе, зокрема для поділу Атлантичного альянсу.
 
«Кремль активізує свою кампанію для створення поділів у західних політичних інституціях та структурах безпеки, а також для підриву повоєнного міжнародного ладу», — застерігає Ден Коутс.
 
«Ми очікуємо продовження російської інформаційної війни проти демократичних країн i використання соціальних медіа, аби викликати розбіжності в наших суспіль­ствах», — додав він.
 
Коутс звернув увагу, що Росія, а можливо, й інші країни, можуть спробувати вплинути на вибори президента США в 2020 році.
 
Крім того, за словами американської розвідки, Північна Корея, най­імовірніше, не позбудеться ядерної зброї, оскільки режим у Пхеньяні вважає її ключем до виживання.
 
У свою чергу, Іран, незважаючи на розірвання президентом Трампом ядерної угоди, ігнорує міжнародні попередження щодо виробництва атомної бомби.
 
Звіт, що є результатом опрацювання даних усіх розвідувальних служб США, свiдчить також про те, що «Ісламська держава» надалі має тисячі бойовиків у Сирії та Іраку, а також численні підрозділи та зв’язки у світі.
 
Тим часом президент Трамп, оголошуючи виведення американських військ iз Сирії, заявив, що «Ісламська держава» зазнала повної поразки.
 
На підривну діяльність в Україні спецслужбам РФ дали 350 млн. доларів
 
У розділі звіту «Росія та її сусіди» розвідувальна служба США зауважує, що Росія вживає заходів, щоб впливати на українські президентські вибори в березні 2019 року і парламентські вибори, що відбудуться восени.
 
«У надії прибрати Порошенка і привести до влади менш антиросійський парламент», Росія хоче скористатися з таких проблем в Україні, як нестійка економіка, поширена корупція, вразливості в кіберпросторі, а також громадське невдоволення, зазначено в документі.
 
Там же наголошується, що в українських виборчих перегонах явного фаворита немає.
 
«Велика кількість кандидатів у президенти, великий рівень недовіри до політичних еліт і відсутність очевидного лідера може надати супротивникам українського Президента Петра Порошенка, а також менш відомим кандидатам i новачкам у політиці можливість звернутися до українських виборців, велика частина яких не визначилася», — цитує документ «Голос Америки».
 
На підривну діяльність в Україні спецслужбам РФ додатково виділено 350 млн. доларів. Мета — зміна керівництва України з подальшим поверненням країни під російський контроль. 
 
Натомість масштабний напад Росії на Україну американська розвідка вважає «операційно можливим, але невірогідним» у 2019 році», наголошується у звіті Коутса.
 
Але розвідувальні служби США передбачають посилення напруги в Азовському та Чорному морях, «бо кожна зі сторін підтверджуватиме суверенні права та спроможності дій на морі», йдеться у звіті.
 
«Росія продовжить військову політичну та економічну дестабілізацію України для того, щоб зашкодити зусиллям Києва з інтеграції до ЄС i посилення зв’язків із НАТО. Перехоплення Росією українських кораблів у Керченській протоці та затримування команд суден у листопаді 2018 року демонструє готовність Росії обмежувати свободу навігації України в регіоні й учиняти політичний тиск на керівництво країни, особливо напередодні виборів в Україні цього року», — відзначено в документі спецслужб.
 
«Кремль намагатиметься утримати і, за можливості, розширити свій вплив у країнах колишнього Радянського Союзу, які, як він вважає, належать до його сфери впливу», — констатують розвідувальні служби США.