Спецпредставник ОБСЄ запропонував новий проект щодо відновлення миру на Донбасі

30.01.2019
Російські окупаційні війська 28 січня п’ять разів порушили режим припинення вогню.
 
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» обстріли по позиціях наших захисників вели з гранатометів i великокаліберних кулеметів — у районі населеного пункту Широкине, з гранатометів i стрілецької зброї — поблизу міста Мар’їнка.
 
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв наші позиції з автоматичних гранатометів i стрілецької зброї — поблизу селища Кримське, з гранатометів i великокаліберних кулеметів — поблизу населеного пункту Травневе; з автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу населеного пункту Новотошківське.
 
Унаслідок злочинних обстрілів ворога жоден військовослужбовець Об’єднаних сил не постраждав.
 
Підрозділи, якi обороняють, подавляли ворожий вогонь застосуванням чергових вогневих засобів. За даними розвідки, в понеділок двох окупантів було знищено та одного поранено.
 
Станом на 7-му годину ранку 29 січня загарбники вогонь не відкривали. Наші захисники продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
Додамо, що 28 січня спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік представив новий проект мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
 
План включає в себе співпрацю ООН і ОБСЄ під керівництвом так званого спецпредставника, а також створення Агенції з реконструкції, яка повинна співпрацювати з ООН та ОБСЄ, проте не перебувати під спільним керівництвом спецпредставника. Крім того, в документ включено тимчасову адміністрацію і амністію.
 
Проте фактично одразу цей план викликав чимало запитань у заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, оскільки, на його думку, він хоч і прийнятний, однак залишає занадто багато «білих плям».
 
«Те, що прозвучало в ЗМІ від пана Сайдіка, — це винятково загальні тези, з якими важко сперечатися, і я б хотів відразу зазначити, що вважаю їх прийнятними. Але водночас, як показує наш гіркий досвід, диявол криється в деталях, а вони нам не відомі, принаймні нашому міністерству детальний план не надходив», — заявив пан Тука.
 
«Мене цікавить, яким чином передбачена демілітаризація незаконних збройних формувань? Які терміни, які способи виведення іноземних військ із території Донбасу? Що мається на увазі під процесом амністії? І таких питань дуже багато», — уточнив заступник міністра.
 
У цей же день, 28 січня, в Нью-Йорку відбулася зустріч Постійного представника України при ООН Володимира Єльченка зі Спецпредставником США з питань України Куртом Волкером. 
 
Володимир Єльченко та Курт Волкер обговорили подальші кроки з відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, в тому числі шляхом розгортання міжнародної операції з підтримання миру на Донбасі.
 
Окрему увагу було приділено питанню звільнення заручників Кремля та військовополонених українських моряків. Постійний представник України висловив вдячність Волкеру за незмінну підтримку США нашій країні, яка продовжує протидіяти російській агресії.