Захід vs Росія: як «майдан у Каракасі» засвідчив поділ світу на два табори

29.01.2019
Захід vs Росія: як «майдан у Каракасі» засвідчив поділ світу на два табори

Мадуро будь що намагається зберегти контроль над армією.

Хто є хто на світовій політичній карті, чітко показує ситуація з Венесуелою: у той час, як США та Європа підтримали «майдан у Каракасі», країни з тоталітарними режимами — Росія, Білорусь, Туреччина та Китай — висловилися на підтримку опального президента Мадуро. 

 

Мадуро не боїться ультиматумів 

 

США обіцяють «серйозну відповідь» у разі, якщо силовики, що підкоряються президентові Венесуели Ніколасу Мадуро, якого Вашингтон не вважає легітимним, створять загрозу безпеці для американських дипломатів в країні або для голови Національної асамблеї Хуана Гуайдо, що проголосив себе тимчасовим президентом.
 
Про це написав у «Твіттері» радник президента США з національної безпеки Джон Болтон.
 
Щоправда, Ніколас Мадуро 27 січня відмовився від висунутої ним раніше вимоги до американських дипломатів залишити країну.
 
Гуайдо, який проголосив себе президентом, стверджує, що має на це право за Конституцією, оскільки вибори, на яких Мадуро здобув перемогу, не були легітимними. США і більшість країн Латинської Америки визнали Гуайдо тимчасовим президентом, таку ж позицію зайняв Ізраїль та ще близько 20 країн світу.
 
Франція та Іспанія в суботу, 26 січня, оголосили, що президент Венесуели Ніколас Мадуро має впродовж восьми днів оголосити вибори. Інакше ці країни готові визнати тимчасовим виконувачем обов’язків венесуельського президента Хуана Гуайдо.
 
Про це заявили президент Франції Еммануель Макрон та прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Аналогічної позиції дотримуються Німеччина та Велика Британія. 
 
Водночас верховна представниця ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні пригрозила уряду Мадуро «подальшими заходами» з боку Брюсселя у разі, якщо в найближчі дні не буде оголошено нові вибори.
 
Серед таких заходів вона назвала і визнання Хуана Гуайдо тимчасовим главою держави. Могеріні у заяві від імені ЄС вимагає «вільних, прозорих та гідних довіри» виборів  відповідно до «міжнародних демократичних стандартів». 
 
Однак Ніколас Мадуро відкинув ці заяви, вiдповiвши, що європейський ультиматум повинен бути знятий.
 
Мадуро додав, що готовий до «ґрунтовного діалогу» з тими, хто виступає проти його правління, і що він відправив Дональду Трампу багато повідомлень, але президент США «зневажає нас».
 
Пізніше він з’явився на військових навчаннях у центральному штаті Венесуели Карабобо, де закликав до «об’єднання, дисципліни та згуртованості», щоб подолати те, що він назвав спробою державного перевороту.

Голубка миру Росія

Водночас речник російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія не відправляла до Венесуели найманців для охорони Мадуро.
 
25 січня агенція «Рейтер» iз посиланням на джерела повідомляла про відправку співробітників приватної військової компанії в Каракас.
 
«Рейтер» уточнює, що йдеться, ймовірно, про пов’язаних із Кремлем бійців «ПВК Вагнера», які раніше брали участь у конфліктах у Сирії і в Україні та задіяні Москвою в інших країнах Африки й Близького Сходу.
 
За непідтвердженими даними, йдеться про приблизно 400 російських найманців. Агенція намагалася отримати підтвердження цієї інформації в міністерстві оборони РФ i в уряді Венесуели, проте її запити залишилися без відповіді. 
 
Керівництво венесуельської армії заявляє про вірність Мадуро. Однак військовий аташе Венесуели у США полковник Хосе Луїс Сільва заявив, що визнає президентом Гуайдо.
 
Схоже, що переможе той, на чий бік у підсумку стане армія. Глава опозиції Хуан Гуайдо повідомив, що відбуваються переговори з військовими та цивільними чиновниками з приводу усунення з посади Ніколаса Мадуро.
 
Він гарантував військовим амністію, якщо вони стануть на бік опозиції. При цьому Гуайдо зазначив, що зустрічі відбуваються у «делікатному порядку», без привернення уваги, оскільки такі переговори пов’язані з особистою безпекою їх учасників.
 
Колишній генерал венесуельської армії Антоніо Ріверо, який перебуває у вигнанні, повідомив, що багато військових невдоволені політикою Мадуро, тому опозиція може легко заручитися їхньою підтримкою. 
 
Проблема Гуайдо в тому, що країна за політичними симпатіями поділена навпіл. Столиця Каракас та інші міста — за опозицією, а відстала провінція надалі спокушається популістськими обіцянками Мадуро та перспективами побудови місцевого соціалізму без втручання світових імперіалістів. 
 
Мадуро будь що намагається зберегти контроль над армією. Окрім військових навчань, які відбуваються тепер, на середину лютого заплановані ще масштабніші, за словами Мадуро, найважливіші в історії країни. Можливо, це буде спроба знешкодити опозицію радикальними засобами. Звідси і попередження Білого дому. 
 
26 січня ситуацію у Венесуелі обговорювали на засіданні Ради Безпеки ООН. Держсекретар США Майкл Помпео закликав усі країни світу «почути голос венесуельського народу» і визнати Хуана Гуайдо легітимним тимчасовим президентом Венесуели.
 
Водночас постійний представник Росії при ООН Василь Небензя назвав дії США «безсоромними і агресивними» та звинуватив Вашингтон у підтримці державного перевороту у Венесуелі.
 
Росія (ну справжнісінький тобі голуб миру!) узагалі намагалася заблокувати проведення засідання Радбезу ООН щодо політичної кризи у Венесуелі, однак безуспішно, оскільки 9 з 15 країн-членів РБ ООН проголосували за таке засідання.
 
Тим часом у Венесуелі тривають вуличні акції. Хуан Гуайдо закликав своїх прибічників вийти на масові протести 30 січня та 2 лютого. Прихильники Гуайдо побоюються репресій із боку влади. З початку масових протестів 21 січня в країні загинули 29 осіб, а 791 учасник протестів був заарештований.