Спікер парламенту Венесуели проголосив себе тимчасовим президентом: його підтримали США і ЄС

25.01.2019
Спікер парламенту Венесуели проголосив себе тимчасовим президентом: його підтримали США і ЄС

Венесуельці масово вийшли на вулиці на підтримку очільника опозиції Хуана Гуайдо.

Голова Національної асамблеї Венесуели та лідер опозиції Хуан Гуайдо у середу, 23 січня, оголосив себе виконувачем обов’язків президента країни.

 

Відбулося це у столиці країни Каракасі під час багатотисячної акції до річниці повалення військової диктатури 1958 року у Венесуелі та протесту проти чинного президента Ніколаса Мадуро.

 

«Перед усемогутнім Господом я присягаюся перебрати на себе повноваження виконавчої влади як виконувач обов’язків президента Венесуели», — заявив Гуайдо, інформує агенція dpa.

Після цього у країні відбулись масові заворушення. За даними спостерігачів неурядової організації «Центр моніторингу за соціальною конфліктністю» (OVCS), під час акцій протестів 22 та 23 січня у країні загинули щонайменше 13 людей.

Акції протесту відбуваються не лише у Каракасі, а й в інших містах країни. Тим часом Верховний суд Венесуели санкціонував кримінальне провадження стосовно парламенту.

Невдовзі після цього президент США Дональд Трамп заявив, що Сполучені Штати визнають Гуайдо в.о. президента Венесуели.

 
За словами Трампа, він готовий застосувати «всю повноту економічної і дипломатичної сили Сполучених Штатів, аби сприяти відновленню демо­кратії у Венесуелі».
 
«Громадяни Венесуели надто довго страждали від нелегітимного режиму Мадуро», — цитує президента США «Рейтер». 
 
Держсекретар США Майк Помпео закликав лідера Венесуели Ніколаса Мадуро піти у відставку, а венесуельських військових — підтримати спробу відновлення демократії в країні.
 
«Венесуельський народ вже впродовж довгого часу страждає від жахливої диктатури Ніколаса Мадуро. Ми закликаємо Мадуро піти, поступившись місцем законному лідеру, який виконує волю жителів Венесуели», — йдеться в заяві глави Держдепу. 
 
Згодом про визнання Гуайдо тимчасовим главою держави заявили представники урядів Канади, Бразилії, Колумбії, Парагваю та Чилі.
 
Генерельний секретар базованої у Вашингтоні Організації американських держав Луїс Альмагро привітав Гуайдо як нового главу Венесуели.
 
В уряді Мексики ж зазначили, що поки вважають чинним президентом країни Мадуро.  Мексика та Уругвай дотримуються нейтральної позиції та закликали до діалогу.
 
Тим часом Болівія, Куба та Нікарагуа відмовилися підтримати Гуайдо. Наразі невідомо, якою буде реакція Росії, яка вклала в економіку Венесуели періодів правління соціалістичних урядів Чавеса та Мадуро близько 17 млрд. доларів.
 
Верховна представниця Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні оприлюднила заяву, в якій висловила підтримку опозиційним протестам у Венесуелі.
 
Згідно з повідомленням, опублікованим прес-службою Могеріні, Євросоюз закликає до початку негайного політичного процесу, який призведе до вільних виборів згідно з конституційним ладом.
 
«ЄС повністю підтримує національні збори як демократично обрану інституцію, владу якої необхідно відновити і поважати. Громадянські права, свобода і безпека всіх членів Національних зборів, в тому числі їхнього президента Хуана Гуайдо, мають бути забезпечені», — йдеться в заяві.
 
Могеріні застерігає від застосування сили проти опозиції, яке, на її думку, не допоможе вирішити кризу в країні, й виступає на захист права громадян Венесуели на мирний протест.
 
Президент Європейської ради Дональд Туск вчора також виступив на підтримку Національних зборів і Хуана Гуайдо, який напередодні оголосив себе виконувачем обов’язків президента Венесуели.
 
«На противагу президенту країни Ніколасу Мадуро, парламентська асамблея, в тому числі Хуан Гуайдо, має демократичний мандат від громадян Венесуели», — зазначив він.
 
Натомість чинний міністр оборони Венесуели Владімір Падріно Лопез написав у своєму твіті, що збройні сили країни не приймуть «самопроголошеного президента».
 
«Солдати не визнають президента, нав’язаного нам під впливом закордонних інтересів та незаконно самопроголошеного. Збройні сили захищають Конституцію і виступають гарантом національного суверенітету», — написав він.
 
У відповідь на ці події президент Мадуро заявив про розірвання дипломатичних відносин зі США і дав американським дипломатам 72 години, аби залишити країну. Але держсекретар США Майк Помпео заявив, що американські дипломати залишаться у Венесуелі.
 
10 січня Ніколас Мадуро, якого опозиція звинувачує у знищенні демократії у Венесуелі, розпочав другий президентський термін, що має тривати до 2025 року.
 
Згідно з офіційними даними, на президентських виборах у травні 2018 року Мадуро отримав 68 відсотків голосів. Значна частина опозиції бойкотувала вибори і не визнала їхні результати.
 
Так само не визнали переобрання Мадуро й США, Євросоюз та більшість держав Латинської Америки. Мадуро обіймав посаду президента Венесуели з 2013 року після смерті Уго Чавеса. Парламент Венесуели оголосив Мадуро узурпатором влади в країні. 

  

ДО РЕЧІ

У 2018 році економічне становище Венесуели продовжувало погіршуватися: показник інфляції в країні, за результатами 2018 року, становив 1,7 млн. відсотків.
 
У більшості міст спостерігається нестача товарів повсякденного вжитку, три мільйони людей емігрували з країни в пошуках роботи. Венесуела перебуває в катастрофічному стані.
 
Не виходять газети, бо немає паперу, столичне метро перейшло на безкоштовні перевезення, бо в людей немає чим платити за проїзд, грошова система перебуває в повному колапсі, тому населення перейшло на бартерний обмін.
 
За будь-якого варіанта закінчення теперішніх подій, відновлення країни займе десятиріччя, кажуть експерти.
 
В останні роки країна перебуває на межі гуманітарної катастрофи.