Лідер опозиції Ірпеня Олексій Зіневич: «Перетворювати місто-курорт на бетонне гетто — злочин перед громадою»

23.01.2019
Лідер опозиції Ірпеня Олексій Зіневич: «Перетворювати місто-курорт на бетонне гетто — злочин перед громадою»

Олексій Зіневич

Для міста Ірпінь, що під Києвом, 2018 рік виявився гарячим на події.

Місцева громада змусила піти у відставку скандального мера Володимира Карплюка, якому висували підозри в корупції, натомість останній не лише не відійшов від справ, а продовжує ляльководити чиновниками як голова інвестиційної ради.

Приміром, саме він керував процесом ухвалення нового генерального плану міста Ірпінь, де під забудову віддано десятки гектарів зелених зон і приватних садиб, а також закладено екологічну бомбу — передбачено забудову заплави річки Ірпінь, від чого можуть постраждати вже не тільки мешканці міста-супутника столиці, а й кияни.

У Верховній Раді вже зареєстровано проекти постанов про призначення дочасних виборів мера та Ірпінської міської ради.

Підприємець і громадський активіст Олексій Зіневич, який бере активну участь у протидії забудові Ірпеня, вважає, що напередодні виборів громада має об’єднатися. Це дасть змогу краще захищати свої права і домогтися не лише зміни облич у владі, а й зміни підходів до розвитку міста, переконаний він.

 
— Ви є засновником Громадської ініціативи Олексія Зіневича, до якої входить низка громадських організацій. Для чого вам, бізнесмену, займатися громадською діяльністю?
 
— Я справді не завжди був громадським активістом. Мій ключовий актив як підприємця — це група компаній, яка працює під брендом «Бест» у Київській та Житомирській областях і надає послуги доступу до інтернету. 
 
Ми виконуємо важливу соціальну функцію — надаємо людям зв’язок із зовнішнім світом. Для бізнесу, звісно, краще «дружити з владою», тому в підприємців дуже розвинена звичка пристосовуватися до будь-яких умов. Проте я не лише заробляю гроші, для мене важливо, яким буде наше місто Ірпінь у найближчому майбутньому. 
 
Просто заробляння грошей перестало мене задовольняти тоді, коли я зрозумів, що влада просто нищить наше колись затишне курортне містечко в лісі. Вважаю проблему забудови Ірпеня сотнями 10 та 16-поверхівок ключовою для міста. Довкола неї вибудовуються всі інші — питання транспорту, комунальних послуг, нестача шкіл, дитсадків, лікарень. Тому комфорт ірпінчан неможливо покращити без упорядкування забудови. 
 
До нашої громадської ініціативи входить три організації — «Зелений Ірпінь», «Фронт за реформи» та «Сила молоді». Їхня мета — захист зелених зон та розвиток міста для комфортного проживання мешканців, захист від незаконних хаотичних забудов. 
 
— Чим вони займаються? Яка між ними різниця?
 
— Ми не лише проводимо акції. У нас працює цілий штат кваліфікованих юристів, які безплатно забезпечують підтримку як нашим ініціативам, так і допомагають мешканцям Ірпеня у вирішенні «побутових» юридичних питань. 
 
Кожна з організацій займається своїм напрямком. «Зелений Ірпінь» об’єднує тих людей, які виступають за захист зелених зон міста — лісів, парків, скверів і навіть просто дерев на вулицях міста, які теж пилять сотнями. «Фронт за реформи» аналізує дії нинішньої влади, ініціює процеси в судах стосовно зафіксованих порушень і пропонує альтернативний розвиток Ірпеня, а «Сила молоді» — це організація, з якої, як я розраховую, вийдуть нові лідери, котрі будуть кращими за нинішніх. 
 
Бо коли я занурився у підходи, якими керується міська влада при створенні умов для життя в Ірпені, то вжахнувся від цинізму та ненависті до мешканців нашого міста, які панують у владних коридорах. Роками — навіть попри формальну зміну мерів і депутатів — не змінювалося ставлення до людей та до території міста як до ресурсів для заробітку. Мені ж хотілось поставити на перше місце саме комфорт для мешканців. Саме це стало причиною організації громадського руху. 
 
— Чи відчуваєте ви підтримку таких своїх намірів в Ірпені, чи підтримують вас мешканці міста?
 
— За два роки існування ініціативи в наших акціях взяли участь тисячі людей. І це були акції щодо проблем, дуже важливих для мешканців міста. Більше того, зараз, як правило, не ми ініціюємо заходи, а до нас звертаються люди з ініціативами, до яких ми долучаємося. Захист скверу «Їжачок», лісопарку «Мужеловський», заплави річки Ірпінь, протестів проти фейкових громадських слухань щодо генплану — це все були ініціативи мешканців міста, які ми поділяємо, а тому підтримали.
 
  Я витрачаю значну частину мого особистого доходу — сотні тисяч гривень — на технічну складову: сцени для акцій, оплату юристів, техніку для телеканалу. Проте це мої гроші, які я заробив як власник інтернет-провайдера, з яких попередньо сплатив податки і які витрачаю на власний розсуд. 
 
— Телеканал й інформагентство «Погляд», якими ви володієте, — це бізнес чи частина громадської активності? 
 
— Я розглядаю «Погляд» саме як частину громадської ініціативи. У Приірпінні довгий час не було альтернативної точки зору на дії влади, на події в місті й околицях. Критика або звучала слабко, або придушувалась, або перекуповувалась.
 
Натомість зараз ми створили незалежний майданчик, вільний від бюрократичного, провладного кута зору, притаманного комунальним ЗМІ, де жителі Ірпеня та всіх регіонів Київської області можуть дізнатися і про гострі та актуальні події, у тому числі про незаконну забудову, і про акції на захист зелених зон, і про приховані рішення міської влади. Я не втручаюсь у редакційну політику, будь-хто може ініціювати будь-яку тему. Якщо редакцію вона зацікавить, якщо вона проблемна для міста, про неї напишуть чи знімуть сюжет. 
 
— Чому ви ведете громадську активність в Ірпені, а живете в Бучі?
 
— Я в Ірпені народився, працюю, тут вчився у податковій академії. Це моє рідне місто. Але жити мені тут некомфортно, бо я бачу, як його знищують. Тому п’ять років тому перебрався в Бучу, де збереглося більше лісу. 
 
Поки що в Ірпені немає такого місця, де ти гарантовано можеш на тривалий час розраховувати на затишок і комфорт. Це почалось не рік і не два тому, а приблизно сім-вісім років, коли розпочали першу хаотичну забудову, коли у кожних кущах стали з’являтись багатоповерхівки. 
 
— Як ви оцінюєте останні події в Ірпінській міській раді, коли, попри спротив громади, було ухвалено Генеральний план, а людей розганяли з приміщення «тітушки» у кращих традиціях Януковича? 
 
— Це справжнє «нове обличчя» місцевої влади, і це бачать все більше городян. Попри це, я сприймаю ситуацію оптимі­стично. Тема генерального плану з’явилась не в день сесії і не напередодні. Наші громадські організації постійно моніторили цю історію, фіксували спроби незаконного захоплення ділянок, спроби знищення зелених зон, побудови багатоповерхівок у приватному секторі та замість лісу тощо.
 
Крім того, була наболіла тема з новою школою, яку місто нібито обіцяло ірпінцям, а насправді почало зводити під виглядом школи висотку на заплаві річки Ірпінь — взагалі за межею міської смуги. Ми бачили, що ситуація загострюється. І ухвалення генплану було питанням часу. 
 
Тому ми поставили собі завдання: продемонструвати і центральній владі, і місцевим жителям, і потенційним покупцям квартир у тих житлових комплексах, із яких складатиметься нове бетонне гетто, що все це незаконно і несправедливо щодо Ірпеня. Що це знищує місто і не дає йому шансів на розвиток. 
 
Вважаю, що ми це завдання успішно виконали: про «тітушок», перекриття всього центру, про казус «морського порту» і про повну відірваність почту Карплюка знають усі, у тому числі народні депутати.
 
— У день, коли ухвалювали генплан, до вашої оселі приходили невідомі, руйнували паркан, також були порізані кабелі «Бесту». Чи ви пов’язуєте це зі своєю політичною діяльністю? 
 
— Пов’язую напряму, оскільки я не перший рік знаю Володимира Карплюка і його методи. І це одна з причин, чому я вирішив займатися громадською діяльністю — влада тут не здатна на цивілізований діалог чи визнання своїх помилок. Попри назву «нові обличчя», вони розуміють тільки «старі» дієві методи, якими керувалися попередники часів Віктора Януковича. 
 
Перелік шкоди, яку намагаються завдати мені особисто, а також найближчим членам моєї команди, можна продовжити: кабелі ріжуть досі, розганяють у ЗМІ фейки про нібито земельні оборудки, називають мене забудовником, хоча все, що я побудував, — це один приватний будинок у Бучі.
 
Розклеюють по Ірпеню листівки із наклепами на активістів, роздають анонімні газети з брудом на тих, хто говорить правду про Ірпінь, генерують спам-атаки на телефони, напередодні прийшли з замовною перевіркою на «Погляд». Мій висновок: якщо робиться настільки багато хаотичних рухів, аби нас дискредитувати і заглушити, — ми все робимо правильно. 
 
— Існує думка, що громадська ініціатива почалася через особистий конфлікт Зіневича із Карплюком. Чи так це? 
 
— Ми справді були знайомі, навіть приятелювали. Але навіть якщо збоку поглянути на цю тезу про особистий конфлікт, то виглядає трохи дивно: людина захищає зелені зони, організовує людей боротися проти забудови, утримує телеканал, надає правові консультації — винятково заради «помсти» своєму колишньому знайомому? Мені здається, це були б ознаки психічного розладу.
 
Так, об’єктивно поштовхом послужили обставини, коли перед минулими виборами Карплюк «обілечував» усіх підприємців у місті, прийшов до мене, а я відмовився давати гроші на кампанію. Відтоді мені й моєму бізнесу в місті було оголошено війну. 
 
Але бізнес-інтереси не грають зараз ключової ролі, адже якщо місто буде жебрати, то й бізнесу тут робити нічого. Я хочу звернути увагу, що веду бізнес у майже 100 населених пунктах, і для мене як бізнесмена світ на Ірпені не зав’язано. Але я тут народився. І мені не байдуже, яким буде майбутній Ірпінь, — це моя головна мотивація.
 
— У Верховній Раді зареєстровано постанови про призначення дочасних виборів мера і міської ради. Чи плануєте ви брати участь у цих ви­борах? 
 
— Громада Ірпеня вдячна народним депутатам, які виступили з такою ініціативою. Тут важливо відзначити дві різних причини, через які пропонують провести вибори. Щодо міського голови — все зрозуміло. Ми з серпня живемо у підвішеному стані, 100-тисячним містом керує виконувачка обов’язків, хоча по факту — її колишній шеф, але ніхто не несе відповідальності за жодні рішення. Отже, вибори вже давно слід було призначити. 
 
Що ж стосується міської ради, то тут депутати Верховної Ради наполягають на незаконності ухвалення рішення про генплан, через що раду необхідно розпустити. Зі свого боку, ми, як громадські активісти, подали відповідні позови про визнання рішення про генплан незаконним, а також подали своє звернення до народних депутатів та інших органів влади на підтримку ініціативи про нові дочасні вибори. 
 
На мою думку, вони дозволять мешканцям Ірпеня скористатися своїм конституційним правом на вибір влади, яка буде турбуватися про комфорт міста, а не про кишені забудовників. Що стосується моєї участі чи участі моєї команди, давайте дочекаємось офіційного оголошення дати виборів і календаря. 
 
Коли ми створювали ініціативу, то не мали наміру підтримки якогось кандидата чи партії. Але якщо ми побачимо, що декілька кандидатів у мери чи учасників перегонів до міської ради будуть сповідувати такі ж цінності, як у нас, — не бачу проблеми в тому, щоб публічно їх підтримати. 
 
— Чи є партія, якій ви симпатизуєте більше за інших? 
 
— Є цінності, які я готовий підтримувати і поділяти. Це боротьба із хаотичною забудовою міста Ірпінь, створення комфортних умов для його мешканців. Якщо така позиція є — ми на одній стороні барикад, — ми готові надавати свою інфраструктуру для просування та популяризації цих ідей представникам різних партій. Але я бачу своє завдання трохи ширше, ніж встати перед виборами під якісь конкретні прапори. 
 
Наша задача — стимулювати людей до того, щоб вони, в принципі, розуміли свої права і були активними. І тоді вони матимуть набагато більше шансів ці права захистити. Чи буде це партія, чи буде це громадська ініціатива Олексія Зіневича — не важливо. 

ДОСЬЄ «УМ»

 
Народився 21 листопада 1977 року. Засновник одного з найбільших інтернет-провайдерів Київщини — компанії Бест, а також регіональної інформаційної агенції та телеканала «Погляд». Закінчив Ірпінський індустріальний коледж та Академію державної податкової служби України.
 
Поєднує бізнес із громадською роботою, розвиваючи низку просвітницьких проектів у рамках Громадської ініціативи Олексія Зіневича, спрямованих на розвиток молоді, місцевого лідерства, підтримку літніх людей та захист довкілля. Нині — головний опозиціонер Ірпеня.