Бойовики на Донбасі продовжують нашпиговувати мінами території поблизу лінії розмежування

22.01.2019
Російські окупаційні війська 20 січня 16 разів порушили режим припинення вогню.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» обстріли позицій наших захисників вели чотири рази з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу селища Павлопіль; двічі з гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — в районі населеного пункту Гнутове; з ПТРК, гранатометів — поблизу селища Кам’янка; двічі з мінометів калібру 82 мм i гранатометів — у районі населеного пункту Піски; з мінометів калібру 82 мм — поблизу селища Водяне; з гранатометів різних систем — поблизу населених пунктів Широкине та Красногорівка; з великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу населеного пункту Новомихайлівка.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв наші позиції: з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів — поблизу хутора Вільний i двічі з гранатометів різних систем — у районі селища Кримське.
 
Унаслідок злочинних обстрілів російсько-окупаційних військ один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення. Наші підрозділи у відповідь на провокації противника застосовували чергові вогневі засоби.
 
За даними розвідки, недільної доби одного окупанта було знищено та двоє отримали поранення.
 
Станом на ранок 21 січня ворог вогонь не відкривав. Наші захисники продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
Додамо, що українська сторона СЦКК повідомляє: збройні формування РФ нахабно продовжують мінувати території поблизу лінії розмежування сторін, наражаючи на небезпеку мирних громадян Донбасу. 
 
За даними щоденного звіту СММ ОБСЄ, який опубліковано 19 січня, під час патрулювання районів тимчасово неконтро­льованих владою України територій Луганської області спостерігачі місії вперше зафіксували в полі два попереджувальні знаки про мінну небезпеку приблизно за два кілометри на південь від селища Дружне.
 
Один знак був зроблений у формі білої таблички з написом російською мовою «Міни». Інший знак спостерігачам розгледіти не вдалося.
 
Українська сторона СЦКК зазначає, що співробітники ДСНС, військовослужбовці Об’єднаних сил i представники цивільно-військових адміністрацій Донецької та Луганської областей докладають багато зусиль, щоб повернути Донбас до мирного життя.
 
З цією метою систематично проводять роботи з виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, серед яких артилерійські снаряди, мінометні міни, гранати на території поблизу лінії розмежування сторін.
 
На жаль, мирні ініціативи в цьому напрямку проявляє винятково українська сторона, в той час як окупаційна адміністрація та збройні формування Російської Федерації демонструють лише зацікавленість у подальшому загостренні конфлікту та погіршенні гуманітарної ситуації на Донбасі.
 
Українська сторона СЦКК укотре закликає окупаційну адміністрацію та збройні формування Російської Федерації не ігнорувати інтереси цивільного населення по обидва боки лінії зіткнення, проявляти зацікавленість у забезпеченні екологічної безпеки регіону, а також відновленні цивільної інфраструктури Донбасу.