Рух Соборності: до конкурсу до 100-річчя Злуки долучились десять університетів

22.01.2019
Рух Соборності: до конкурсу до 100-річчя Злуки долучились десять університетів

100 років тому 22 січня на на Софійській площі у Києві представники УНР та ЗУНР оголосили про те, що вони — один народ і прагнуть будувати спільну державу. У 1990-му цю подію відзначили символічним Ланцюгом Злуки від Києва до Львова, в якому взяли у (Фото з сайта khmelnytsky.com.ua.)

У Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова відбулося засідання «круглого столу» та нагородження переможців конкурсу творчих робіт на тему: «Ідея Соборності: історія, сучасність, майбутнє».

 

 

Захід проходив у рамках Програми «Діалог університетів» Міжнародного центру Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик і приурочений до Дня соборності України та 100-річчя Злуки.

 

 

«Діалог університетів» було започатковано ще 2017 року після проведення форуму на базі Університету імені Драгоманова.

 

Відтоді надважливою стала мета залучення разом з викладачами студентів до роздумів про важливість суспільної злагоди, а також надання можливості активним молодим людям, які мають власну думку, проявити себе й отримати визнання.

 
Президент Міжнародного центру Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик Ірина Верещук зауважила, що дуже важливою є наукова складова проекту. 
 
«Україна — європейська держава. Ми рухаємося в Європу. Мені приємно, що ми не просто готуємо педагогів, а й виховуємо педагогів, які люблять свою країну, свою історію», — сказав Ігор Вєтров, проректор iз навчально-методичної роботи НПУ імені Михайла Драгоманова.
 
До реалізації проекту конкурсу «Ідея Соборності: історія, сучасність, майбутнє» долучились десять університетів iз різних регіонів країни.
 
Зокрема, це — Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького, Львівський національний університет ім. Івана Франка, Національний університет «Острозька академія», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Київський університет імені Бориса Грінченка, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Харківський національний університет імені Василя Каразіна, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Донецький національний університет імені Василя Стуса.
 
Організаторами заходу виступили: iнтернет-видання iPress.ua, Міжнародний центр Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик, Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова.