П’ять українських міст потрапили у список найкомфортніших міст світу

16.01.2019
Експерти міжнародного інтернет-сервісу Numbeo оприлюднили свій рейтинг найкомфортніших (і найменш комфортних) для життя міст світу станом на початок 2019 року. 
 
 
«Нумбео» — це гігантська глобальна база даних про споживчі ціни, рівень злочинності, якість охорони здоров’я тощо, про якість життя у всіх містах світу (чи переважній більшості з них).
 
 
Завдяки «Нумбео» можна дізнатися, скільки коштує літр молока у Нью-Йорку, місячну вартість споживання електричної енергії у Мадрасі, вартість пари черевиків в Абу-Дабі чи рівень злочинності в Каракасі. 
 
Свій перший річний звіт про якість життя в містах різних країн світу портал «Нумбео» оприлюднив 2012 року. Починаючи з 2014 року почав видавати по два звіти на рік: на початок року і на середину року.
 
Дослідженням комфортності життя на початок цього року охоплені 226 міст світу, серед яких — п’ять українських. Це вже честь, хоча й усі наші міста розташувались у нижній частині списку. 
 
Загальна кількість балів (чим більше, тим краще) виводиться на підставі восьми головних чинників: купівельна спроможність мешканців міста, безпека, охорона здоров’я, вартість життя, вартість житла по відношенню до доходів, якість міського транспорту, кількість брудних викидів і кліматичний фактор. 
 
Лідерами цьогорічного рейтингу (місця з першого по п’яте) стали австралійська Канберра (224,3 бала), нідерландський Ейндховен, американське Ролі, австралійська Аделаїда та швейцарський Цюрих. 
 
Найгіршими за комфортністю життя виявились (місця з 222-го по 226-те) філіппінська Маніла, китайський Пекін, бангладеська Дакка, нігерійський Лагос та венесуельський Каракас. 
 
З п’яти українських міст, які увійшли до рейтингу, найкомфортнішим для життя визнано Львів — 174-те місце (115,36 бала).
 
Для порівняння, на сходинку вище Львова стоїть чилійське місто Сантьяго, на сходинку нижче — Сан-Хосе з Коста-Ріки. 
 
Київ посів 192-гу сходинку зі 104,51 бала. На сходинку вище від української столиці розташувалась російська столиця — Москва, а сходинкою нижче — «чорноморська перлина» Одеса. Інші два українські міста — Харків та Дніпро — посіли у рейтингу відповідно 195-те та 201-ше місця. 
 
Якщо порівняти комфортність життя у двох головних українських містах за окремими критеріями, то Київ випереджає Львів за купівельною спроможністю населення, коштами вартості життя, якістю міського транспорту.
 
Обидва міста оцінені фактично однаково (по 66 балів) за станом довкілля. Але Львів кращий за столицю за чотирма іншими базовими чинниками: вартістю життя, вартістю житла щодо доходів, станом системи охорони здоров’я та меншою кількістю брудних викидів. 
 
Зі столиць колишніх радянських республік найвище місце (55-те) по­­сів Таллінн. Вільнюс — на 99-му, Рига — на 128-му, Мінськ — на 130-му, Тбілісі — на 172-му, Баку — на 197-му та Алмати — на 208-му.
Від величезної за територією Росії в рейтингу також представлені п’ять міст. Найкращим за комфортністю визнано Нижній Новгород — 109-та сходинка. Інші три російські міста — це Санкт-Петербург (182-ге місце), Єкатеринбург (199-те) та Новосибірськ (206-те).