На Черкащині норвезька компанія збудує сонячну електростанцію

14.01.2019
На Черкащині норвезька компанія збудує сонячну електростанцію

Хай завжди буде сонце! (Фото з сайта ridnyi.com.ua.)

У Кам’янській об’єд­наній територіальній громаді на Черкащині незабаром розпочнуть зводити сонячну електростанцію на 30 МВт.
 
 
35 мільйонів євро інвестицій на її облаштування виділила норвезька компанія Scatec Solar.
 
 
Як розповідає «Україні молодій» секретар Кам’янської міської ради Андрій Плєшкань, встановлення сонячної електростанції компанія планувала розпочати ще до нового року, але завадили погодні умови, котрі внесли свої корективи.
 
 
«Думаю, на початку березня зведення сонячної електростанції розпочнеться. Спочатку буде проведено вирівнювальні роботи, i лише потім фа­хівці візьмуться за встановлення самих батарей», — говорить Андрій Миколайович.
 
За його словами, сонячну електростанцію розмістять у межах Кам’янки, на полях фільтрації колишнього цукрового заводу. Ця територія по вулиці Заводській становить 50 гектарів.
Водночас, наголошує секретар Кам’янської міської ради, норвезькі інвестори обіцяють, у рамках партнерської соціальної угоди, своїм коштом облаштувати на Заводській освітлення й зробити там дорогу.
 
Введення в дію сонячної електростанції додасть Кам’янській ОТГ 20-25 нових робочих місць. Також до бюджету громади підуть додаткові надходження.
 
Як зазначають у Черкаській обласній державній адміністрації, цей проект реалізують у рамках десятирічної схеми пільгових тарифів на «зелену» енергетику в Україні. 
 
До речі, норвезька компанія, яка заходить на Черкащину, виробляє сонячну енергію по всьому світу. Свою роботу в Україні вона розпочинає саме з Шевченкового краю через привабливий інвестиційний клімат.
 
Адже на Черкащині помітний дефіцит електричної енергії, тож одним із пріоритетів розвитку краю, відображених у Стратегії-2020, є альтернативна енергетика. 
 
Як пояснюють в управлінні комунікації та зв’язків із громадськістю Держенергоефективності, у 2018 році в Україні зафіксовано динамічний розвиток «зеленої» енергетики і введено майже втричi більше нових потужностей відновлюваної електроенергетики, ніж у 2017 році. Торік тільки одних сонячних електростанцій у нашій країні збудували 646.
 
Ще 70 таких електростанцій встановили у своїх приватних помешканнях самі українці. Окрім цього, Україна розжилася минулого року 68 вітроелектростанціями, 13 станціями, котрі генерують електроенергію з біомаси, 12 об’єктами, що виробляють електро­енергію з біогазу, та 4  малими ГЕС.
 
У спорудження цих об’єктів відновлюваної електроенергетики було інвестовано понад 730 млн. євро.