Київська міськрада ухвалила програму, яка має суттєво поліпшити життя людей з інвалідністю

04.01.2019
Нарешті-таки в Києві вирішили серйозно взятися за проблеми людей з інвалідністю, яких нараховується десятки тисяч. Депутати Київради нещодавно затвердили комплексну цільову програму «Київ без бар’єрів», яку розробив департамент соціальної політики міськ­адміністрації.
 
Вона розрахована на три роки й основною її метою є створення в місті механізмів толерантності, забезпечення рівних прав і можливостей, істотне підвищення рівня доступності всіх елементів міської інфраструктури для маломобільних груп населення, впровадження принципів універсального дизайну у формуванні міського простору, розробка та реалізація міських стандартів адаптації об’єктів до потреб осіб із інвалідністю, поліпшення їх інформаційного, комунікативного та освітнього супроводу i права на працю. 
 
Відмінність нинішньої програми від попередніх подібних, які, можна сказати, були благополучно провалені, в тому, що вона передбачає справді комплексний процес, пов’язаний із соціальними, психологічними, інфраструктурними та іншими перетвореннями, які в сукупності й зроблять столицю безбар’єрним простором.
 
Вона базується на пропозиціях, розроблених громадськими організаціями, які займаються проблемами людей з особливими потебами, та узгоджених із відповідними структурними підрозділами КМДА.
 
Також програма була широко обговорена з експертами та представниками всіх зацікавлених сторін. Вона передбачає збільшення кількості транспортних засобів, пристосованих для перевезення осіб із обмеженими можливостями.
 
Значну увагу буде приділено створенню умов для навчання дітей з інвалідністю в неспеціалізованих навчальних закладах.
 
Також програма націлена на широке залучення інклюзивних дітей до мистецької, творчої та спортивної діяльності. Передбачено дотримання вимог безбар’єрності як основних при здійсненні благоустрою територій, парків, скверів i пляжів.
 
«Мінрегіон нещодавно затвердив нові державні будівельні норми щодо доступності — ДБН «Інклюзивність будівель і споруд», — покоментував ситуацію директор департаменту соціальної політики Юрій Крикунов.
 
— Вони містять більше 100 принципово важливих змін, спрямованих на те, щоб навколишній простір став доступним і комфортним для людей з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, літніх людей, вагітних жінок, батьків із дітьми та інших категорій. Ці норми є обов’язковими до виконання по всій території України. Столиця також врахує їх при виконанні програми «Київ без бар’єрів».
 
Вона реалізовуватиметься за рахунок коштів, передбачених у міському бюджеті. Загальний їх обсяг планується у сумі 446,8 млн. грн.