У ДСНС закликали не використовувати в новорічну ніч феєрверки та піротехніку

21.12.2018
У ДСНС закликали не використовувати в новорічну ніч феєрверки та піротехніку

Від початку війни на Донбасі вже впродовж п’яти років працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій закликають українців не використовувати феєрверки у новорічну ніч.
 
 
2018 рік не став винятком. Тож напередодні свят працівники правоохоронних органів наполягають на тому, щоб громадяни не купували та не використовували вибухонебезпечні предмети.
 
 
Адже минулого року через необережне поводження з піротехнікою в новорічну ніч в Україні травмувалися троє людей. І це лише ті, хто потрапив до офіційної статистики.
 
Як стало відомо, двох дітей поранило вибухами петард у Херсонській області, а дорослий чоловік на Львівщині втратив три пальці на руці.
 
Петарда здетонувала раніше, аніж він встигнув її кинути після того, як підпалив. Врятувати йому розтрощені вибухом пальці медикам не вдалося, тож довелося ампутувати.
 
«Вийшов на балкон стріляти, не встиг кинути — в руці розірвало. Мене заглушило, взагалі не відчував болю. Три петарди нормально вистрелили, а четверта — в руці», — розповідає потерпілий Руслан Павлусів.
 
«Оскільки три пальці, від яких залежить функція кисті, травмовані, то ця кисть матиме обмежену функцію», — коментує стан пацієнта заступник головного лікаря клінічної лікарні Львова Ігор Стояновський. 
 
У свою чергу, лікарі, з якими поспілкувалася «УМ», повністю підтримують заклики Служби з надзвичайних ситуацій. Запевняють, що випадки поранень та ампутації кінцівок не поодинокі і більшість людей, використовуючи піротехніку, не звертають увагу на ліцензію.
 
«Досить часто люди приходять із травмами і на все життя залишаються сліпі або ж без кінцівок. І заради чого? Щоб подивитися феєрверк? Значна проблема ще й у тому, що вони купують дешеві несертифіковані феєрверки, а вони у більшості випадків браковані, тож народ і травмується»,  — коментує УМ київський травматолог Олександр Небилиця. 
 
Щоб убезпечити себе від травм, у поліції порадили під час використання не підходити до місця вибуху ближче ніж на 30 метрів.
 
У жодному разі не можна рухатися упродовж мінімум п’яти хвилин після вибуху. Також заборонено піднімати і збирати залишки вибухонебезпечних предметів.
 
У випадку травмування відразу необхідно звернутися до медиків. Проте тим, хто все-таки наважиться купувати феєрверки та петарди, рятувальники радять робити це тільки у спеціалізованих магазинах.
 
«Разом зі снігом за вікном з’являється передноворічний настрій і бажання запустити феєрверк. Ми закликаємо купувати феєрверки і петарди тільки в спеціалізованих магазинах. Пам’ятайте, що в країні йде війна і краще відмовитися від використання небезпечної піротехніки», — коментують у прес-службі Державної служби з надзвичайних ситуацій.