Щонайменше 80 журналістів загинули в 2018 році у світі — звіт «Репортерів без кордонів»

19.12.2018
Щонайменше 80 журналістів загинули в 2018 році у світі — звіт «Репортерів без кордонів»

У воєнних конфліктах загинули 44 працівники ЗМІ.

Щонайменше 80 журналістів та інших працівників ЗМІ загинули в період з 1 січня по грудень цього року через свою професійну діяльність.
 
 
Про це йдеться у річному звіті міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів»,  17 грудня, повідомляє «Німецька хвиля».
 
 
Більш ніж половина з цих журналістів, як зазначається, загинули в п’яти країнах: Афганістані — 15 убитих представників ЗМІ, Сирії — 11, Мексиці — дев’ять, Ємені — вісім та Індії — шість.
 
У США цього року також загинули шестеро журналістів, четверо з них — під час червневого нападу на місцеву газету Capital Gazette у штаті Меріленд. Згідно зі звітом, більше половини журналістів — 49 осіб — убили цілеспрямовано через їхню професійну діяльність.
 
Усього у воєнних конфліктах за 11 місяців 2018 року загинули 44 журналісти. «Репортери без кордонів» також повідомили про 36 журналістів, які загинули за межами кризових регіонів світу.
 
Ідеться передусім про Мексику. Багато з убитих там журналістів писали про корупцію чи нарко­злочинність.
 
Із 348 представників ЗМІ, які нині перебувають за ґратами, понад половина опинилась в ув’язненні у п’яти країнах: Китаї, Єгипті, Туреччині, Ірані та Саудівській Аравії.
 
У звіті «Репортерів без кордонів» зазначається, що близько 150 з ув’язнених не є професійними журналістами. Зокрема, в Китаї можна потрапити за ґрати просто за пост у соцмережі.
 
За даними міжнародного Комітету з захисту журналістів, уже третій рік поспіль лише у державних в’язницях за свою професійну діяльність у світі перебувають більше 250 журналістів, серед яких 33 жінки. 
 
Україна згадується лише в одному розділі звіту — «Ув’язнені журналісти». До них «Репортери без кордонів» віднесли двох українських представників ЗМІ: головного редактора «РІА Новості — Україна» Кирила Вишинського, якого заарештовували за державну зраду, та письменника і блогера, позаштатного кореспондента «Радіо «Свобода» Станіслава Асєєва, якого донецькі сепаратисти утримують у застінках так званої «ДНР». 
 
 
У звіті «Репортери без кордонів» також критикують ситуацію в Саудівській Аравії та нещодавнє вбивство журналіста Джамаля Хашоггі.
Нагадаємо, минулого року, за даними «Репортерів без кордонів», щонайменше 65 працівників ЗМІ в усьому світі загинули через свою журналістську діяльність.