«Шахтар» не втримав потрібний рахунок у матчі з «Ліоном» і залишив Суперлігу

14.12.2018
«Шахтар» не втримав потрібний рахунок у матчі з «Ліоном» і залишив Суперлігу

«Гірникам» не вдалося прорватися до «плей-оф» Ліги чемпіонів-2018/2019. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Відклавши на останній момент справу з виходом до «плей-оф» Ліги чемпіонів, перед заключним поєдинком групового раунду донецький «Шахтар», як традиційно буває в такий відповідальний момент, опинився під серйозним психологічним тиском.
 
 
Додаткових же клопотів додала «гірникам» заборона УЄФА проводити поєдинок проти «Ліона» в Харкові, де з 26 листопада, як і в низці інших регіонів України, діє воєнний стан.
 
 
Тож вийшло так, що у доленосному поєдинку донецький колектив не мав переваги власного поля.
 
І хоча в Києві — на НСК «Олімпійський» — «Шахтар» без підтримки не залишився, навіть 39 тисяч глядачів не допомогли підопічним Паулу Фонсеки досягти потрібного результату, хоча вони були доволі близько, аби досягти перемоги, котра б вивела їх до наступного етапу змагань. Утім, ставка «на утримання рахунку» не спрацювала.
 
Хоча, зрештою, як визнав сам Фонсека, гра «гірників» не мала переможного характеру. За весь поєдинок «помаранчево-чорні» зробили лише кілька прицільних ударів по воротах суперника, тоді як «Ліон» практично весь матч провів у пошуках голевого щастя.
 
«У жодному разі не можна казати, що цей матч був для нас переможним. Була нічия. І результат свідчить сам за себе», — відзначив португальський наставник донецького клубу.
 
Завдяки голу, автором котрого став кращий бомбардир команди Мораес, «Шахтар» доволі рано отримав у матчі перспективну позицію.
 
Проте зроблений у подальшому акцент на контратаки не дав своїх плодів. Ідеально ж відпрацювати в обороні «гірники» також не змогли.
 
І хоча м’яч-відповідь у ворота П’ятова Фонсека називає результатом високої індивідуальної майстерності капітана «Ліона» Фекіра, загалом, він став закономірним наслідком регулярних атак французького клубу. 
 
Можливо, якби у команди з Франції була така необхідність, забили б вони «гірникам» значно більше — аж занадто комфортно почували себе гості біля чужих володінь.
 
«У цілому, ми вели поєдинок у потрібному для нас напрямі й, у підсумку, досягли потрібного для нас результату», — відзначив наставник «Ліону» Брюно Женезьо, команда котрого, до слова, єдиною завершила турнір у групі F без поразок. Загалом, п’ять нічиїх та одна перемога, здобута в першому турі над майбутнім переможцем квартету — «Манчестер Сіті», зробила «Ліон» одним iз 16 учасників майбутнього «плей-оф» Суперліги-2018/2019.
 
Водночас для «Шахтаря» його єврокубкова кампанія продовжиться в Лізі Європи. У нинішньому складі суперничати в Лізі чемпіонів iз командами рівня «Манчестер Сіті», котрому, нагадаємо, «гірники» сумарно програли 0:9, «Шахтар» не в змозі, натомість потенціалу для другого за силою турніру континенту він має достатньо. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 6-й тур. Група А. «Монако» (Франція) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 0:2, «Брюгге» (Бельгія) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:0.
Турнірне становище: «Боруссія», «Атлетико» — 13, «Брюгге» — 6, «Монако» — 1.
Група В. «Барселона» (Іспанія) — «Тоттенхем» (Англія) — 1:1, «Інтер» (Італія) — «ПСВ» (Голландія) –1:1.
Турнірне становище: «Барселона» — 14, «Тоттенхем», «Інтер» — 8, «ПСВ» — 2.
Група С. «Црвена Звєзда» (Сербія) — «ПСЖ» (Франція) — 1:4, «Ліверпуль» (Англія) — «Наполі» (Італія) — 1:0.
Турнірне становище: «ПСЖ» — 11, «Ліверпуль», «Наполі» — 9, «Црвена Звєзда» — 4.
Група D. «Галатасарай» (Туреччина) — «Порту» (Португалія) — 2:3, «Шальке» (Німеччина) — «Локомотив» (Росія) — 1:0.
Турнірне становище: «Порту» — 16, «Шальке» — 11, «Галатасарай» — 4, «Локомотив» — 3.
Група Е. «Аякс» (Голландія) — «Баварія» (Німеччина) — 3:3, «Бенфіка» (Португалія) — АЕК (Греція) — 1:0.
Турнірне становище: «Баварія» — 14, «Аякс» — 12, «Бенфіка» — 7, АЕК — 0.
Група F. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Хоффенхайм» (Німеччина) — 2:1, «Шахтар» (Україна) — «Ліон» (Франція) — 1:1 (Мораес, 22 — Фекір, 65).
Турнірне становище: «МС» — 13, «Ліон» — 8, «Шахтар» — 6, «Хоффенхайм» — 3.
Група G. «Вікторія» (Чехія) — «Рома» (Італія) — 2:1, «Реал» (Іспанія) — ЦСКА (Росія) — 0:3.
Турнірне становище: «Реал» — 12, «Рома» — 9, «Вікторія», ЦСКА — 7.
Група Н. «Валенсія» (Іспанія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія) — 2:1, «Янг Бойз» (Швейцарія) — «Ювентус» (Італія) — 2:1.
Турнірне становище: «Ювентус» — 12, «МЮ» — 10, «Валенсія» — 8, «Янг бойз» — 4.