В Укрзалізниці пояснили, чому зараз неможливо купити квитки на зимові канікули

04.12.2018
В Укрзалізниці пояснили, чому зараз неможливо купити квитки на зимові канікули

Хто вихопить квиток — той поїде. (Фото з сайта znaj.ua.)

Проблема з квитками на потяги напередодні свят для українців — уже сумна традиція. Адже проїзні документи просто неможливо придбати.
 
Вони всі дивним чином у перші дні продажів кудись зникають. І напередодні свят людям доводиться шукати альтернативні способи, щоб потрапити додому.
 
Цього ж року Укрзалізниця вирішила змінити таку «традицію» і запровадила поступовий продаж квитків напередодні свят. 
 
До Різдва вже менше місяця, проте Олеся не може взяти квитки на потяг до Львова. Дівчина щодня моніторить сайт Укрзалізниці, адже хоче святкувати Різдво та Новий рік удома.
 
Проте квитків як не було, так і немає. «Я сподівалася, що, як і обіцяло керівництво залізниці, з 26 листопада квитки таки з’являться, проте, промоніторивши, зрозуміла, що таки треба шукати альтернативні шляхи», — говорить «УМ» дівчина.
 
Керівництво Укрзалізниці нарешті визнало: квитків справді немає. Тоді в підприємстві пояснювали, що продаж призупинили через запуск поїзда «Київ — аеропорт «Бориспіль», проте запевняли: скоро відновлять.
 
«Призначення цього поїзда істотно вплинуло на графік у київському вузлі, що, в свою чергу, призвело до невеликих змін графіка по всій Україні», — пояснює директор департаменту внутрішніх і міжнародних пасажирських перевезень Олександр Красноштан. 
 
«УМ» перевірила сайт Укрзалізниці в останні дні листопада і намагалася взяти квитки на 24 грудня до Львова, Одеси та Харкова — проте їх справді немає, і на це є кілька причин.
 
У прес-службі Укрзалізниці зазначили, що продаж квитків зараз здійснюється лише до 20 грудня включно, тобто придбати квитки  на 21 грудня поки неможливо: «Ми відкрили продаж квитків на всі пасажирські поїзди, що вирушають iз 9 грудня 2018 року. Наразі пасажири можуть купити квитки на всі поїзди з датою відправлення до 20 грудня 2018 року включно. На поїзди, що вирушають після 20 грудня, продаж буде відкрито до 5 грудня 2018 року».  
 
Таким чином у відомстві намагаються убезпечити себе від спекулянтів і забезпечити доступність купівлі квитків для громадян до свят. Проте такі зміни не дуже подобаються студентці Олі, яка на свята хоче потрапити додому, проте запевняє, що на потяг розраховувати не буде.
 
«А як можна на щось розраховувати, коли квитки на Різдво я не можу зараз придбати? Та й де гарантія, що потім вони справді безперешкодно з’являться і я їх зможу купити? У цьо­му випадку найкращий варіант — розраховувати на себе і брати квитки на автобус»,  — логічно міркує з «УМ» дівчина. 
 
В Укрзалізниці також зазначили, що найближчим часом оголосить про призначення додаткових поїздів на Новорічні та Різдвяні свята. Цьогоріч планується призначити близько 30 пар таких поїздів.
 
Переважно вони курсуватимуть у напрямку зимових курортів України, зокрема до Івано-Франківська, Ужгорода, Львова, Чернівців. Продаж квитків на додаткові поїзди буде відкрито після реалізації усіх місць у цілорічних поїздах.
 
Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні подорожчали квитки на потяги. Тариф на пасажирські перевезення виріс на 12%. Сумарне зростання за рік становитиме близько 25%, адже перший етап підвищення — теж на 12% — відбувся 30 травня. А вже з 9  грудня 2018 року вводять у дію новий графік руху пасажирських поїздів на 2018-2019 роки.