Осіння зима: весь тиждень Україну поливатимуть дощі з мокрим снігом

20.11.2018
Від початку і до кінця цього тижня в Україні збережеться холодна погода з дощами і мокрим снігом.
 
На дорогах у більшості регіонів буде слизько — про це заявили в Українському гідрометцентрі.
 
Температура вночі коливатиметься від 0 до 6 градусів морозу, вдень від 2 градусів морозу до 4 тепла. В південних областях і на Закарпатті вночі буде від 2 до 4 градусів тепла, вдень стовпчик термометра може сягати позначки навіть у 8 градусів тепла. У Києві очікується мокрий сніг i дощ. Температура вночі 1-3 градуси морозу, вдень до 2 тепла.
 
«Впродовж 20, 21, 22 листопада внаслідок переміщення циклону з районів Середземномор’я погода в Україні ускладниться. Прийдуть опади, спочатку мокрий сніг та дощ, потім через потепління лише дощ. Опади та вітер можуть бути дуже сильними. Така несприятлива погода відчувається нашим організмом часто заздалегідь», — написала на своїй сторінці у «Фейсбуцi» синоптик Наталка Діденко. 
 
Лікарі ж попереджають, що до різких перепадів температури повітря найбільш чутливі діти, люди похилого віку, ті, хто має захворювання серцево-судинної системи, а також люди, які мають перенесені неврологічні захворювання.
 
«Тому саме ці категорії людей повинні обережно ставитись до здоров’я та берег­ти себе в різні пори роки. При різких перепадах температури можливі загострення названих хвороб. При гіпертонічній хворобі можливі гіпертонічні кризи в цей період (різкий підйом артеріального тиску, який може призвести до розвитку гострого порушення мозкового кровообігу). Люди, які мають захворювання серцево-судинної системи, повинні з обережністю ставитись до різких перепадів температури: насамперед слідкувати за станом свого здоров’я в цей період, міряти артеріальний тиск упродовж дня. Особливо уважними слід бути тим, хто має хронічні захворювання органів дихання, тому що переохолодження може спровокувати загострення хронічних бронхітів, спричинити ангіну, тонзиліт, гайморит, а також ускладнення у вигляді пневмонії», — розповіла у коментарі «УМ» лікар швидкої допомоги Олеся Тверда.
 
Також під час спілкування з «УМ» лікар порадила убезпечувати себе від охолодження, особливу увагу приділяти дітям, адже саме вони в зоні ризику.
 
«В таку пору року дітей потрібно тепло одягати, слідкувати, щоб дитина не перебувала довгий час на холоді», — зазначає лікарка. Варто також пам’ятати, що одяг повинен бути теплим по сезону, бажано з натуральних тканин, а взуття — вільним, обов’язково за розміром, не стискати пальці, щоб не порушити кровообіг у ногах. А ще одяг і взуття мають «дихати», щоб організм людини міг правильно регулювати свій теплообмін.
 
«Якщо вам доводиться довго перебувати на морозі, неодмінно рухайтеся — стрибайте, тупцюйте, таким чином розігріваються м’язи. Стійкість організму, як відомо, залежить, насамперед, і від імунітету людини . Має бути здорове, збалансоване харчування з поживними речовинами, обов’язково вітаміни, свіжі фрукти та соки. Для профілактики простудних хвороб можна порекомендувати прийом фітокомплексів, що зміцнюють імунітет», — додає лікар.
 
Нагадаємо, згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1933 році — мінус 16,7 градуса, а найтеплішим у 1926-му та 1963 роках — +14,2 градуса.