Децентралізація в дії: у селі на Черкащині відремонтували шкільну їдальню за 1,5 мільйона

13.11.2018
На Черкащині об’єднана територіальна громада села Матусів Шполянського району днями урочисто відкрила після капітального ремонту їдальню у місцевій школі №1, де навчається 105 учнів i 31 дошкільня.
 
Відтепер там — яскраво оздоблене приміщення, розраховане на понад 100 осіб, сучасна техніка та меблі, повідомили «Україні молодій» у Черкаській облдержадміністрації.
 
За словами сільського голови матусівської громади Василя Колісника, ремонт у шкільній їдальні тривав близько трьох місяців. На ці роботи було спрямовано 1,5 млн. гривень із сільського бюджету.
 
«Тепер у їдальні затишно й комфортно, водночас створено необхідні умови і для роботи кухарів, — каже Василь Васильович. І додає: — Загалом у школі облаштовано сучаснi класи, зокрема й комп’ютерний, бiблiотеку, спортивний зал i майданчик. Тут тепло, адже опалюють приміщення завдяки побудованій автономній котельні, що працює на альтернативних видах палива.
 
Також у Матусівській ОТГ серед зробленого цього року — капітально відремонтовані дороги по вулицях Богдана Хмельницького, Перемоги та Центральній, оновленення освітлення в сільському Будинку культури, в якому ще раніше замінили дах, опалювальну систему, встановили нові вікна.
 
Наразі коштом громади та спонсорської допомоги ремонтують внутрішнє приміщення клубу. Згодом тут відкриють і ЦНАП, що створюють у межах Програми «U-LEAD з Європою». У селі кажуть, що переймаються нині його укомплектацією меблями та обладнанням.
 
Як наголошує перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль, переваги реформи децентралізації очевидні. І такі оновлення в Матусівській громаді — реальний результат її успішного втілення.
 
«І це вкотре доводить: фінансово незалежні громади можуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки та школи, амбулаторії, будинки культури, дороги, інфраструктуру. Адже змога розпоряджатися власними коштами дозволяє їм спрямовувати фінансування на першочергові потреби й поступово покращувати ситуацію на своїй території», — підсумовує Віталій Коваль.