Національна збірна розпочала підготовку до останніх двох матчів у цьому році

07.11.2018
Національна збірна розпочала підготовку до останніх двох матчів у цьому році

Через травму ахіла в найближчих матчах збірної України не буде Андрія Ярмоленка з «Вест Хема». (Фото з сайта ua-football.com.)

Після того як під керівництвом Андрія Шевченка національна збірна України достроково виграла свою групу в другому за силою дивізіоні Ліги націй, заключні в 2018 році поєдинки для «синьо-жовтих» утратили статус принципових.
 
Щоправда, один із двох матчів, запланованих на листопад, — проти команди Туреччини — від самого початку мав для української команди характер товариського. Тепер же, після виграшу «пульки», таким буде й гостьове протистояння зі словаками. На початку тижня Андрій Шевченко оголосив склад команди, котрий готуватиметься до поєдинків зі Словаччиною (16 листопада) та Туреччиною (20 листопада).
 
Якщо на гру проти словацької збірної «синьо-жовті» поїдуть до Братислави, то поєдинок проти турків Федерація футболу України планувала провести в Дніпрі.
 
Проте через небажання суперника грати в Дніпрі, функціонери ФФУ змушені в екстреному порядку вирішувати організаційну проблему. Подейкують, румунський наставник «османів» Мірча Луческу взагалі не хоче їхати зі своїми підопічними до України, про що ледь не в ультимативній формі проінформував турецьку футбольну федерацію.
 
Як нове місце дуелі, називають турецьку Анталію, або ж Київ, хоча, не виключено, грошовий штраф, який у разі відмови слідувати раніше укладеній угоді доведеться заплатити турецькій стороні, змусить таки Луческу передумати.
 
Нагадаємо, що після багаторічної роботи з донецьким «Шахтарем» знаний румун перебрався на роботу до Санкт-Петербурга, де, перш ніж укласти угоду з турецькою федерацією футболу, провів не надто вдалий сезон iз місцевим «Зенітом». Не виключено, що саме цей факт змусив Луческу занервувати перед «товарняком» з Україною в Дніпрі, де, як відомо, місцеві ультрас займають дуже активну національну позицію.
 
Проте, яким би не був підсумок домовленостей iз турецькою стороною, тренерський штаб збірної України нині повністю зосереджено на поєдинку Ліги націй проти Словаччини, котрий носить статус офіційного й розмов про його скасування взагалі бути не може.
 
Інша справа, що до цієї гри в Братиславі Андрій Шевченко може поставитися як до експериментального проекту, довіривши місце в основному складі «резервістам». 
 
Попри те, що за час роботи Андрія Шевченка на посаді головного тренера «синьо-жовтих» у національній збірній дебютували вже 16 футболістів, наставник української національної команди не надто часто вдавався до серйозних новацій.
 
Необтяжений турнірними зобов’язаннями поєдинок зі словаками надає тренерському штабу збірної України досить багато простору для маневрів. 
 
Серед тих, хто може поповнити список дебютантів у команді Шевченка, — 19-річний динамівець Віталій Миколенко, котрий, скоріше за все, привернув увагу наставника в нещодавньому українському «класико».
 
Загалом серед 23 запрошених на збір — дев’ятеро футболістів мають статус легіонерів. Не виключено, що в одному з найближчих матчів саме вони можуть скласти «кістяк» основного складу.
 
Якщо раніше збірна трималася практично лише на гравцях двох вітчизняних грандів, то останнім часом склад української збірної виглядає значно різноманітнішим. Як результат, зростання конкуренції за місце в «старті» «синьо-жовтих», що, без сумніву, не може не позначатися на результатах збірної. 

НА СТАРТ

Склад збірної України на матчі проти Словаччини та Туреччини:
 
Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Денис Бойко («Динамо»), Андрій Лунін («Леганес», Іспанія).
 
Захисники: Богдан Бутко, Сергій Кривцов, Микола Матвієнко (всі — «Шахтар»), Микита Бурда, Віталій Миколенко (обидва — «Динамо»), Олександр Караваєв («Зоря»), Василь Кравець («Луго», Іспанія), Ігор Пластун («Гент», Бельгія).
 
Півзахисники: Віктор Циганков, Віталій Буяльський, Микола Шапаренко (всі — «Динамо»), Тарас Степаненко, Віктор Коваленко, Сергій Болбат (усі — «Шахтар»), Євген Коноплянка («Шальке», Німеччина), Руслан Маліновський («Генк», Бельгія), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Євген Макаренко («Андерлехт», Бельгія), Іван Петряк («Ференцварош», Угорщина).
 
Нападник: Роман Яремчук («Гент», Бельгія).